Американската федерална комисия по комуникациите (FCC) вчера е изпратила писмо до T-Mobile, AT&T и Comcast със запитвания относно мобилните услуги на операторите, които дават възможност на потребителите да получат достъп до определено съдържание, без да плащат за това, съобщава Bloomberg. FCC обяснява, че ходът не е "разследване", а начин комисията да остане "информирана за практиките", тъй като в медийното пространство веднага се появиха обвинения за нарушаване на мрежовата неутралност. 

Обект на "разглеждане" е програмата Binge On на американския оператор T-Mobile, която позволява на потребителите да гледат видеа с резолюция от 480p, без това да се отчита от пакета с данни, които съответният клиент има. Освен това комисията разглежда и програмата Sponsored Data на AT&T, чрез която се гледа спонсорирано съдържание безплатно, както и Stream TV на гиганта Comcast, която не отчита данни на хората за определени дестинации. 

Още през февруари FCC гласува "за" новите правила на мрежовата неутралност, с които се забранява на интернет доставчиците да блокират, намаляват скоростта или да преферират трафика към определени дестинации срещу заплащане. Комисията обаче не разгледа т.нар. "нулев рейтинг", както се наричат въпросните програми. Чрез тях не се приоритизира трафикът, но към определени дестинации той просто не се отчита, което според защитници на мрежовата неутралност, е грубо нарушение на принципа. Миналия месец председателя на на FCC Том Уилър каза, че комисията ще продължи да следи Binge On, но и я определи като "изключително иновативна и изключително конкурентна". 

Трите компании казаха в отделни становища, че са готови за разговори с FCC. 

FCC е поискала "бизнес и технически представители" на T-Mobile, AT&T и Comcast да присъстват на дискусия, която ще се състои на 15 януари. 

А в същото време българските мобилни оператори продължават да предлагат неограничен трафик към Facebook, Viber, WhatsApp и други сайтове, без Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), например, да реагира. 

Прочетете: Падането на роуминг таксите и мрежовата неутралност - проблеми и предизвикателства