Mozilla търси нови начини, по които да направи още по-анонимнo сърфирането с Firefox дори отвъд сегашния анонимен режим. Така скоро ще видим нов режим, наречен Super Private Browsing, който ще използва мрежата Тоr, за да предоставя на потребителите особено високо ниво на анонимност, както и да изчиства напълно всичките бисквитки и кеш.

Сами по себе си анонимните режими на сърфиране не са нищо ново и всеки голям бразуър ги има. Във Firefox функцията се нарича Private Browsing, в Chrome Incognito Mode, a в Edge и Internet Explorer – InPrivate Browsing. Те са сходни по това, че всеки работи в отделен прозорец и не записва историята на събирането, бисквитките и информацията, която въвеждате.

Това, което обаче анонимните режими не правят, е да скрият присъствието ви в мрежата. Интернет доставчиците, самите сайтове и работодателят ви пак знаят кои сайтове сте посетили, а зловредният софтуер може да записва въведена информация.

Виж още: Голямата уста на Мъск пак го докара в съда

Super Private Browsing ще направи следващата стъпка, интегрирайки връзка с Tor във Firefox. Tor, съкратено от The onion router, е мрежа, която маскира потребителската идентичност като препраща и криптира трафика през много сървъри. Tor първоначално е разработен от американския флот, за да защити правителствените съобщения на САЩ по време на разузнавателните операции. Понастоящем е предпочитан начин за влизане в т.нар. Deep Web.

Един от недостатъците на този подход е, че това става с цената на по-бавна връзка. Mozilla ще се опита да комбинира бързината на Firefox със сигурността на Tor като предстои да видим дали това ще даде резултат, а междувременно може просто да свалите самия браузър Tor за РС, Мас, Linux и Android.