Въпреки една от най-печалните премиери на технологичен продукт в последните години бизнесът на Samsung всъщност върви съвсем добре. Компанията публикува финансовите си резултати за последното тримесечие, от които личи, че тя има печалби от около 7.2 милиарда долара при продажби за 45.8 милиарда долара. Високите очаквания се потвърдиха.

Ако числата ви звучат внушително, това е, защото наистина са такива. Samsung отчита увеличение с над 50 процента спрямо същия период миналата година и превръща последното тримесечие в най-печелившото тримесечие за повече от три години, пише The Verge.

И всичко това въпреки масовото изтегляне на Galaxy Note 7 от пазара и корупционния скандал, разтърсил компанията в родината ѝ.

Сред основните "виновници" за успешното тримесечие са дисплеите и паметите. "Силните продажби на памети от най-висок клас и преминаването към V-NAND, както и стабилните продажби на OLED и UHD панели с големи размери ни помогнаха да излезем на подобни печалби", обясниха от Samsung. Роля е изиграл и по-слабият корейски вон спрямо американския долар. Причината е, че често сделките с компоненти (например OLED дисплеи и памети) се осъществяват в долари, което спомага за по-големите печалби. Това не означава, че Galaxy S7 и по-евтините модели на компанията не са се представили добре. Мобилното подразделение на компанията отчита 4% ръст в печалбите на годишна база, като по-големите загуби от Note 7 са били покрити още през третото тримесечие на годината. От компанията също така очакват и добро представяне на по-бюджетните модели като серията Galaxy A и J през следващите месеци.

Съвсем наскоро Samsung разкри причините за прегряващата батерия в телефона. На базата на собственото разследване на компанията и независим научен анализ от три страни прегряването е причинено от различни проблеми с батериите, идващи от два отделни доставчика.

Междувременно шеф на гиганта бе арестуван по обвинения в корупция, свързани с огромен политически скандал, който разтърси Южна Корея. Прокурорите обвиняват Лий Дзие Юн и Samsung за предоставяне на 36.3 милиона долара на организации, свързани с довереник на президента Пак Кън Хе.

На фона на тези проблеми очакванията към новия Galaxy S8 са огромни и затова компанията не бърза, предпочитайки да изпипа максимално продукта и стратегията си. Ето защо флагманът няма да бъде представен на MWC 2017.

Виж още: Samsung най-сетне обяви какво причини проблемите на Galaxy Note 7

Тагове: