“Този телефон е страхотен!” Това беше реплика, която чух няколко пъти в рамките на първите 20 часа от пристигането ми в Лондон. Без никакво преувеличение. Първия път го чух, когато показах отключването с пръстов отпечатък чрез докосване по екрана. Случи се и когато разказах за батерията, а след това “прехвърлих” 10-ина процента към телефона на един от приятелите ни, които ни посрещнаха в Лондон. Това стана в приятно кафе, в което бяхме седнали за закуска. Докато неговият телефон беше на 4%, аз имах около 67, въпреки че бяха минали часове, откакто бях станал за полета си. По-точно 8 часа по-късно. Подобна реакция получих и когато показах снимките, които направих от балкона на Airbnb-то, в което бяхме отседнали цялата компания (ще ги видите по-надолу в текста). Причината за нея беше ултра широкоъгълната камера и двете възможности за приближение - 3x оптично и 5x хибридно. Накрая това стана, когато показах AI Colour - режима за заснемане на видео, при който човекът в кадър е в цвят, а всичко около него е монохромно.

Именно тези реакции затвърдиха и моите впечатления - Mate 20 Pro ми показа, че смартфоните все още могат да бъдат не само изключително полезни работни устройства (особено тук, където имаме сериозен набор от функции за работа в движение), но и вълнуващи джаджи. Резултатът е телефон, който е еднакво приятен за потребителите, които търсят дизайн и камера, но и за тези, които искат нещо повече - сигурност, бързина на работа, полезен софтуер, бизнес устройство и т.н.

Важността на детайла

Дизайнът има все по-сериозна роля в света на смартфоните и това сякаш важи с пълна сила за флагманите. Реших да започна от този аспект на Mate 20 Pro, защото имаме нещо по-различно и нещо, което не прилича на нито един друг модел от портфолиото на компанията. Да, екранът е извит от двете страни и има стъклен гръб и метална рамка, което много напомня на Galaxy S9+, но с това се изчерпват приликите. Разликите обаче са интересни.

Първата от тях е новото съотношение на 6.39-инчовия екран. То е 19.5:9, като прави телефона една идея по-тесен и издължен, за да е по-удобен в ръката. Дори ако се налага да отговорите на някой мейл в движение. Съвсем естествено това ми се случи, като тук само ще вметна, че интерфейсът EMUI, в който Huawei облича Android, е претърпял някои промени, за да се възползвате по-лесно от големия екран. Така например в тази ситуация лентата за настройки, ново писмо и т.н. вече е в долния край, а не горе.

Благодарение на новото съотношение Mate 20 Pro е дори милиметри по-малък от Galaxy S9+, а към екрана са добавени още 0.19 инча. Рамката под самия екран е много тънка, а в горния край е прорезът. Откровено казано, не съм фен, но свикнах бързо, като дори избрах да не го крия чрез софтуера. Единственият недостатък на този избор е, че ако пуснете видео в YouTube на пълен екран, прорезът навлиза в него. Това обаче е решено в Netflix и HBO Go, където просто има тъмна лента.

Минавам към гърба, който е различен от всичко останало на пазара в момента именно благодарение на детайлите. В мен е синята версия, която е налична и на нашия пазар (заедно с черна и нов приятен нюанс на Twilight). Изрично казвам цвета, който, освен че ми допада, има и технологията Hyper Optical Pattern - много тънки линийки по целия заден панел. Звучи странно, но в голяма част от времето ви се струва, че гърбът е гладък. Тяхната роля е да направят стъклото по-здраво, да не е толкова хлъзгаво и да не събира много пръстови отпечатъци. С последното мога напълно да се съглася и да добавя, че все пак телефонът остава хлъзгав.

Вторият отличаващ елемент е позицията на камерата. Трите сензора, придружени от двутонна LED светкавица, са симетрично разположени в горния край, групирани в черно квадратче с обли ъгли, което кореспондира с всички заоблени елементи на телефона. Идеята е едновременно да имаме изчистен дизайн, но и интересен чрез подобни акценти. Акценти като червения бутон за включване и изключване. Интересното е, че покрай това на долния профил липсва решетката за говорителя и звукът идва от порта Type-C, както и от прореза в горния край. Още в предварителния преглед изказах притеснение, че звукът ще се заглуши, докато зареждате телефона. И това до известна степен е така, но разликата е съвсем, съвсем малка. Като цяло звукът обаче е по-назад спрямо останалите флагмани на пазара. Достига до достатъчно силни нива, но бих се радвал, ако е малко по-наситен и по-плътен, особено във високите нива. Ситуацията е подобна и когато използвате слушалките в комплекта.

Сензорът за пръстови отпечатъци също е паднал жертва на чистия дизайн и не е нито на предния, нито на задния панел - под екрана е. Работи бързо и е на удобна позиция, като в момента, в който посегнете към телефона, мястото му се очертава. Разликата спрямо традиционните сензори е, че тук не е достатъчно само да го докоснете, а трябва да приложите лек натиск. Това го прави миг по-бавен, но пък технологията е толкова готина и се усеща футуристична, а е и сигурна. Комбинация, която ще зарадва всеки технологичен фен.

В по-голямата част от времето използвах лицевото отключване, което е и причина за по-големия прорез - там освен селфи камерата има още IR камера, сензор за дълбочина и Dot Projection. Благодарение на това лицевото разпознаване е мигновено и по-важното - работи в почти пълна тъмнина. Независимо кой начин за отключване изберете, имате надеждна и удобна защита. Това е важно, когато отключвате телефона си, но и ако искате да подсигурите файловете си в специални папки, които се пазят само на устройството, така че да не се налага да помните дълги пароли.

Цялостно приятен и елегантен дизайн, който истински харесах, като голям плюс е и наличието на сертификат IP68 за защита от прах и вода, който се радвам, че най-накрая откривам и в телефон на Huawei.

Смартфонът се доказва, когато си на път

В раницата си винаги имам външна батерия. Винаги, дори и сега, но през последните дни не ми се е налагало да я използвам. Когато преди година тествах Mate 10 Pro, останах впечатлен от батерията му и това беше едно от основните неща, които ми липсваха, когато спрях да го използвам. Mate 20 Pro прави дори стъпка напред. От една страна е по-щадящият процесор Kirin 980, изработен по 7nm процес, който освен това се грижи работата на телефона да е оптимизирана, от друга - по-големият капацитет и бързото зареждане.

Mate 20 Pro може да издържи почти пълни два дни, или повече от 32 часа, и то в период, в който не спирам да снимам и да се ровя из менютата, за да намеря нещо ново. Единствено игрите към момента са останали на заден план в потреблението ми, но усещането, че не трябва да се притеснявам, че ще остана на 0%, е много приятно. Да, живеем в такъв свят. Когато пък изтощите батерията, бързото зареждане чрез зарядното в комплекта (40 W) ще осигури 70% за около 30 минути и пълни 100% за час.

За мен това е отличникът по този показател спрямо всички останали телефони, които тествах тази година, и е огромно развитие в един от проблемните аспекти на модерните смартфони, което пък се трансформира в много сериозна полза - по-спокойна работа в движение.

В Mate 20 Pro вече има и безжично зареждане с 15 W, близо двойно по-висока скорост спрямо конкурентите, а най-яката нова функция е възможността да зареждаме безжично друго устройство, което работи с най-популярния стандарт QI. Както написах и в началото, тествах я и резултатът беше “Мога ли да правя и аз такова нещо”. Със сигурност хората от Huawei ще са доволни, защото съм сигурен, че това е била и целта им.

Само зачекнах темата за процесора, но той е сред най-важните неща тук, защото има своята роля в цялостната работа на Mate 20 Pro. Ежедневната ми работа с телефона е… светкавична. Бомбастична дума, но това е единствената, която обрисува това, което се случва на екрана. От отваряне на приложения, през преминаване от едно в друго, игри, интернет и т.н. Всичко върви много бързо и във времето, в което използвах Mate 20 Pro, в нито един момент той не се задъха. За това помага и изкуственият интелект в Kirin 980, за който вече се грижат два NPU чипа - всички ползи, които носи ИИ, идват от самия телефон - не е нужна връзка с облака, и така Mate 20 Pro затвърждава идеята за сигурност, когато и където е необходима.

ИИ се грижи да оптимизира процесите, да контролира работата и баланса на ядрата - по-бавните за леките процеси, по-бързите за тежките задачи. Така имаме отлично оптимизиран телефон. За работата помагат и наличните 6 GB RAM, а вътрешната памет е 128 GB, което вярвам е предостатъчно за почти всеки потребител. Наличен е и слот за карта памет, като тук тя е nanoSD. За момента ми се струва, че тази нова разработка може да се окаже проблем от гледна точка на намиране на такава карта (засега се използва само от Huawei), както и това, че не можете да ползвате вече наличните ви microSD карти. Ще видим точно как ще се развият нещата.

6.39-инчовият екран използва AMOLED технология и съвсем естествено е достатъчно ярък, с чудесни цветове с HDR сертификат, като този път имаме вече и по-висока резолюция спрямо останалите модели на Huawei - 2K+ или 3120x1440 пиксела. Всичко е ясно с висока острота. Никакви оплаквания и в тази графа.

Промяна в камерата

Отново разработена в партньорство с Leica, но този път различна от това, което сме свикнали - монохромният сензор е отстъпил място на друг. Когато говорим за камера обаче, основният въпрос е дали Mate 20 Pro може да задмине P20 Pro, който тази година се оформи като един от най-добрите модели по този показател. Мнението ми е, че… да, може. Още тук давам три причини за това - новият процесор, новият сензор и подобреното видео.

Както споменах и в предварителния преглед, не бях сигурен как да реагирам на отпадането на любимия ми монохромен сензор. Сега знам. Снимките, направени в монохромния режим, вече само софтуерен, наистина се доближават до тези от P20 Pro. Няколко дни по-късно не усещах разликата. Добавянето обаче на възможността за широкоъгълни снимки бързо ме спечели. Не, това не е първият път, в който я виждаме в смартфон, но тук сякаш е направена най-добре. Иначе на гърба са 40 MP основен сензор с широка бленда f/1.8 и със сериозен размер за мобилно устройство 1/1.7 инча. Той се използва за повечето снимки. Ако искате да имате различните нива на приближение (3x оптично или 5x хибридно), снимате в 10 MP, но във всеки един момент можете да направите и 40 MP снимка.

Вторият сензор е 8 MP телефото (f/2.4 с оптична стабилизация), а широкоъгълният е 20 MP с бленда f/2.2. Цялата система осигурява фокусно разстояние от 16 до 80 мм. Освен това вече снима макро от едва 2.5 см.

Именно този богат набор от възможности за улавяне на кадъра ми допадна толкова много. Можете спокойно да снимате автоматично, но и да решите точно кой сензор да използвате. Това е креативна свобода.

В същото време Master AI 2.0 вече разпознава около 1500 сцени и сценарии, като може да разбере дали снимате куче, дали то бяга и т.н. За мен по-ключовото е, че намесата му не е чак толкова агресивна, колкото беше в началото при P20 Pro. Да, може да засили цветовете и контраста, но без да прекрачва твърде много границата. Харесва ми, че понякога ще ви предложи да включите широкоъгълния сензор, ще разпознае, че правите макро, и т.н. Самите снимки са остри с много детайли, цветове и добър динамичен обхват, а Night Mode остава ненадминат в нощните кадри и освен че се запазват детайлите без прекалено много шум, традиционен за тези снимки, носи много добри цветове. Това, което забелязах при него, е размазване в някои ситуации, което обаче мисля, че ще бъде решено още с първия софтуерен ъпдейт. Същото важи и за прекаленото изостряне на детайли в дневните снимки, ако например имате дървета на заден фон. Трудно се забелязва, освен ако не го гледате на монитор.

При боке ефекта, освен че има допълнителни възможности, като какви да са формите на разфокусираните светлини на фона, като дори има сърчица, изолирането на обекта на фокус е добро и се открива излишно замазване само в по-малките детайли. Много добри резултати.

В графа видео, освен че можем да се възползваме от новия сензор за заснемане на кинаджийски видеа в съотношение 21:9, благодарение на ИИ имаме интересни режими, които се прилагат в реално време, като човекът в кадъра да остане цветен, а всичко друго да е монохромно. Вече имаме и по-добра стабилизация, включително и при 4K видеото. Нещо, което много липсваше при P20 Pro.

Предната камера е 24 MP с бленда f/2.0. Честно казано, снимките с нея са по-скоро в рамките на задоволителното, отколкото да блестят. От толкова MP очакваме повече детайли, но това не е така, а и лицето е една идея по-обработено, отколкото ми се иска. И тук има портретен режим, но той не се справя толкова добре, колкото при основната камера. Хубавата добавка обаче е HDR, така че се избягва изгорялото небе, ако искате да се заснемете на красив фон в природата. 

Натиснете върху снимката, за да разгледате галерията. Тук можете да видите снимките в пълна резолюция

Изключително доволен съм от камерата, която типично за Huawei може невинаги да има най-точното пресъздаване на кадъра, но има най-творческия подход и винаги ме предизвиква да снимам повече. Има някои размазвания и загуба на фокус, които съм сигурен, че ще бъдат отстранени още с първия ъпдейт - все пак бройката ми е една идея по-ранна. Снимките, направени с ултра широкоъгълния сензор, са истински впечатляващи, особено когато снимате сгради или небе, а ако сте на закрито, ще хванете повече от сцената, отколкото с нормалния сензор.

Изчистване

Това е темата в най-новата версия на EMUI, базирана на Android 9 Pie. Съвсем ясно виждам промените за опростяване на интерфейса и това ме радва изключително много. Huawei все още има работа в тази насока, но първите крачки са направени. Ясен пример за това е ситуацията с мейл приложението, която се повтаря и на други места, сред които и Gallery.

Настройките са по-обрани, като част от по-рядко използваните са прибрани в допълнителни подменюта. Винаги съм харесвал търсачката в телефона, като тук тя остава все така добра и проверява от функции, през настройки, мейли, телефонен указател, приложения и т.н.

Темата за сигурността продължава и тук, защото целият този хардуер, който се грижи за нея, има нужда и от точния софтуер, който да използвате. Можете да заключвате приложения, за да имате само вие достъп до тях, да запазвате паролите си в защитен “трезор” с важни лични или корпоративни файлове, да използвате дублиране на приложения, както и да имате цяло “лично пространство” с различни програми и настройки. А спомняте ли си възможността да използвате телефона в десктоп режим чрез кабел, която беше представена в Mate 10 Pro? Е, тук се запазва с огромната разлика, че вече нямате нужда от този кабел. Единствено екранът трябва да поддържа Miracast и… това е. Дори да сте без лаптоп в себе си, можете да презентирате, да използвате офис пакети - просто да работите по-продуктивно в движение. Може за повечето такъв сценарий да е рядкост, но съм сигурен, че част от вас винаги са търсили нещо подобно.

Сред новите функции е и Digital Balance, от която научавате всичко за това, колко и как ползвате телефона си и можете да си сложите ограничения, ако искате да промените това. Аз научих, че за седмица съм отключил телефона си почти 1000 пъти, или на всеки 9 минути, което ми звучи стряскащо. През приложението мога да си сложа ограничения, като дори да си определя колко на време на ден мога да използвам дадена програма.

Благодарение на ИИ има и някои интересни възможности на камерата, като например да посочите храна и да разберете какъв е грамажът ѝ и колко калории е. Понякога резултатите са впечатляващи, друг път - може да обърка бучка кафява захар с малко кюфтенце. Ако пък насочите към някоя забележителност, ще получите информация за нея.

Нещо, което започнах да ползвам от първия ден, е контролът чрез жестове. Това отваря повече място на екрана и се свиква бързо с него. Сега бих се чувствал странно, ако трябва да използвам старите навигационни бутони на Android. Из EMUI има множество възможности и функции, които продължавам да откривам и съм сигурен, че част от тях ще са ви интересни, други - няма да ползвате въобще. И това е нормално.

Това, което продължава обаче, е припокриването на приложения, някои странни решения, като контролите на звука да управляват само този за мултимедията, а ако искате да увеличите или намалите силата на звънене, да трябва да отидете в менюто. Наличен е и Always On екран, но за момента поне не показва всички уведомления с иконки, а под датата, часа и батерията ще откриете само знак, ако имате пропуснато обаждане и SMS.

Все пак с EMUI 9 се свиква бързо, има много възможности и най-важното - вижда се желание за изчистване.

Силна година

Благодарение на видимите новости, много от които са уникални в момента за Mate 20 Pro, той си заслужи коментарите от приятели. Когато към тях добавя и по-малко видимите, но важни функции и възможности, получаваме пълния пакет. Така това е смартфон, който може да е удобният придружител на всеки един от нас, който просто иска отлична батерия и добра камера, но той може и да е офисът в движение, в който сме подсигурили всичко важно - от файловете си, през приложенията и отново - батерията. Наистина страхотен телефон, който бележи не само много силната година на Huawei, но и силната година във флагманския сегмент като цяло. Отлична новина за всеки потребител.

Искаме да благодарим на коктейл бар Sputnik, които ни представиха възможността да снимаме на толкова приятно място.