Алгоритъмът за автоматично премахване на приложения в Play Store трябва да направи платформата по-безопасна за всички, но понякога процесът дава фалшиви позитивни резултати. Най-новата му жертва е видеоплейърът Just (Video) Player заради нарушение на забраната за използване на груб език. По-забавното е, че същинската причина е свързана с малко известен формат на субтитри на име .ass, които алгоритъмът на Play Store идентифицира като определена част на тялото.  

В резултат създателите на приложението получават автоматично съобщение, че неговото описание не отговаря на изискванията за сексуално и вулгарно съдържание. Очевидно е, че .ass разширението е активирало филтъра за вулгарен език, макар че не е ясно защо това става чак сега, тъй като описанието не е ново.

Нещо повече, подкрепяният от Google open source ExoPlayer споменава същия формат за субтитри както на GitHub страницата си, така и на страницата за поддръжка. Така изглежда, че Google няма проблем с този език, когато става въпрос за избрани продукти.

За разлика от други уж провинили се приложения, които остават извадени от Play Store за по-дълго време, този път Google реагира по-бързо и плейърът бе върнат обратно онлайн, след като неговите разработчици реагираха. Все пак е тъжно, че една от най-големите и могъщи компании в света не може да оптимизира своя алгоритъм да предотвратява ситуации като тази. Поне чрез човешка намеса грешката бе поправена по-бързо, отколкото в предни случаи.

Снимка: shutterstock

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

Тагове: