Преди края на мандата си президентът Тръмп издаде 143 помилвания. Едно от тях беше за Антъни Левандовски, който беше осъден за кражба на технологията на Google за самоуправляващи се коли, преди да започне работа за Uber.

Левандовски беше от първите служител в проекта за самоуправляващи се автомобили на Google, но по-късно се конфронтира с ръководството относно скоростта на напредък на проекта. Преди да напусне Google, инженерът изтегли 14 000 файла, свързани с автономно шофиране, включително схеми на сензора LiDAR.

След това Uber закупи стартъпа на Левандовски (Otto) и го постави начело на проекта за самоуправляващи се коли на компанията за споделено пътуване. Година по-късно подразделението Alphabet завежда дело, след като открива, че сензорната технология на Uber е почти идентична с тяхната.

Waymo и Uber се разбраха извънсъдебно през февруари 2018 г., като Alphabet получи 0.34% от акциите съгласно по-стара оценка от 72 млрд. долара. Uber пък се съгласи да не използва технологията на Waymo, но групата за технология за самоуправление оттогава беше разпродадена.

След това съдията, председателстващ по делото на Waymo срещу Uber, отнесе случая до федералните прокурори. През август 2019 г. Министерството на правосъдието повдигна 33 обвинения срещу Левандовски, свързани с кражба на търговска тайна на Google.

Година по-късно Левандовски беше осъден на 18 месеца затвор, след като се съгласи да се признае за виновен по едно обвинение, но не му беше възможно да излежи заради пандемията COVID-19. Максималната възможна присъда беше 10 години и глоба от 250 000 долара.

Снимка: shutterstock

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно