Основната сила на хардуера на Google се крие в неговата бърза и надеждна софтуерна поддръжка. Устройствата Pixel винаги получават нови версии на Android преди конкуренцията и доскоро Pixel получаваха тези актуализации по-дълго от другите телефони с Android. Мобилният пейзаж се променя и предимствата на софтуера, предоставени на Pixels, не са толкова значителни, колкото преди. Някои може дори да предложат това, което някога е било немислимо – Pixel вече не са най-добрите телефони с Android, които да купувате за дългосрочна софтуерна поддръжка.

Поглеждайки към миналото, можем да видим как телефоните и таблетите на Google изградиха репутация за софтуерна поддръжка. Android 9.0 „Pie“ беше наличен за Pixel през август 2018 г. Флагманът на Samsung за 2018 г. Galaxy S9 получи актуализацията януари 2019 г. Google също предлага повече актуализации от други производители на Android; Pixel моделите получиха три години актуализации на софтуера и сигурността, докато Samsung и много други конкуренти предложиха само две надстройки на операционната система.

Samsung започна да намалява разликата през 2019 г. Месечните корекции за сигурност станаха по-последователни и навременни. Разликата между издаването на Google нови версии на Android и натискането на Samsung актуализациите на много от телефоните си се сви. Собствениците на Galaxy S9 чакаха пет месеца, за да получат Android 9.0. Собствениците на Galaxy S10 се сдобиха с актуализацията на Android 10 само два месеца и половина след пускането ѝ. Android 12 си проправи път до Galaxy S21 по-малко от месец след дебюта на Pixel.

Google не прави много, за да подобри репутацията си. Нормално е новите продукти да страдат от грешки при пускането им, но Pixel 6 и Pixel 6 Pro бяха измъчвани от постоянни проблеми, които продължиха месеци. Някои от тях бяха достатъчно сериозни, че серията Pixel 6 получаваше месечни корекции за сигурност седмици по-късно от техните по-големи братя. Повечето от грешките в крайна сметка бяха отстранени, но някои продължават и днес, повече от шест месеца след като телефоните бяха пуснати в продажба.

Когато Samsung представи Galaxy Note 20 през август 2020 г., гигантът пое смел ангажимент за дългосрочна софтуерна поддръжка. Повечето предстоящи устройства Galaxy ще получат три години надстройки на Android и четири години корекции за сигурност; офертата беше разширена и до няколко премиум устройства от 2019 г. Google загуби дългосрочното си лидерство в софтуерната поддръжка – Samsung не само изпълни ангажимента на Google за надграждане на операционната система, но и добави допълнителна година корекции за сигурност за зареждане.

Google временно промени статуквото, когато обяви Pixel 6; това е първият истински флагман, който ще получи пет години подобрения на сигурността. Ще продължи с три години софтуерни актуализации като по-старите модели Pixel. Офертата за актуализации на сигурността не беше разширена за по-стари модели Pixel. Гигантът постигна половинчата победа, но тя не продължи дълго.

Когато Samsung обяви серията Galaxy S22 през февруари 2022 г., тя отново изпревари Google.

Повечето от предстоящите му телефони от серията Galaxy A и S ще отговарят на условията за четири години надстройки на ОС, заедно с пет години корекции за сигурност. Отново Samsung разшири офертата до няколко избрани устройства от 2021 г. и отново засрами софтуерния ангажимент на Google.

Устройствата с Android на Google винаги са служили като пример за други производители, показвайки как според Google трябва да се държи Android и колко дълго устройствата трябва да се поддържат. Ако сте купили Pixel 6 Pro на Google за 900 долара, Android 15 ще бъде последната ви актуализация. Ако сте закупили Galaxy A53 5G за 450 долара, последната ви актуализация ще бъде Android 16.

Снимка: Google

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България

 

Тагове: