Ако искате да измервате сърдечната или дихателната си честота, имате множество възможности. Фитнес тракерите и интелигентните часовници обикновено вършат работа или можете да инвестирате в специфични медицински инструменти. За сърдечната честота можете дори просто да направите старомодно измерване на пулса.

А ако можете да направите и двата теста само със своя смартфон?

Google смята, че това би било най-добре. От следващия месец компанията пуска инструмент за измерване на пулса на Google Fit заедно с подобен инструмент за измерване на дихателната честота. И двата инструмента ще изискват само смартфон за работа - не е необходимо друго оборудване.

За да измерите сърдечната честота, всичко, което трябва да направите, е да поставите пръста си върху задната леща на камерата на телефона си. Виждаме тази техника, използвана от години чрез приложения в Play Store. Samsung Galaxy S5 дори рекламира това като основна функция още през 2014 г. Разликата тук обаче е Google. Със своите усъвършенствани алгоритми и клинични проучвания, за да подкрепите твърденията си, можете да се чувствате по-сигурни, знаейки, че вашите резултати вероятно ще бъдат доста точни.

Що се отнася до дихателната честота, това е малко по-сложно. Трябва да подпрете телефона си, за да може камерата да записва как дишате комфортно за около 30 секунди. Използвайки кадрите от движенията на гърдите ви, докато дишате, Google Fit ще ви каже колко вдишвания правите. Тази информация може да бъде полезна за откриване на здравословни проблеми или за предоставяне на вашия лекар.

Google твърди, че са били необходими големи усилия, за да се уверим, че дихателният тест ще работи за всички, независимо от формата на тялото, възрастта или тонуса.

Както обикновено, нито тестът за сърдечна честота на Google Fit, нито дихателният тест не трябва да се използват като правилна медицинска диагноза. За нещо официално ще трябва да се консултирате с лицензиран лекар.

Тези нови тестове първоначално ще работят само в приложението Google Fit на устройства Pixel. Достъп до тестовете ще има през следващия месец. Google казва, че функциите ще работят и на други телефони в бъдеще.

Снимка: shutterstock

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута

Тагове: