В Интернет има страници, които изглеждат почти идентично с оригиналните (виж снимката в галерията) и те се наричат „phishing“ страници - управлявани от хора, които искат да разберат и откраднат паролата ви. Ако въведете паролата си в такъв фишинг сайт, хакерите ще получат достъп до вашия профил в Google и вие дори няма да го разберете. Това е често срещан и опасен капан, като най-ефективните фишинг атаки могат да успеят в 45% от случаите. Близо 2% от съобщенията към Gmail са предназначени да подвежда хората да разкрият своите пароли. Като цяло в мрежата се изпращат милиони и милиони фишинг имейли, всеки ден.

За да бъде профилът ви в безопасност, Google стартира Chrome разширението Password Alert. То е безплатен инструмент, който ще предпазва вашите Google профили. След като го инсталирате, Password Alert ще ви показва предупреждения, ако сте тръгнали да въвеждате Google паролата си във фишинг сайт.

Password Alert не само ще ви предпази от фишинг атаки, но също така ще ви съветва да използвате различни пароли за различните сайтове, което е добра практика за онлайн сигурността ви.

Ето как работи разширението:


с

 

Password Alert помага за предпазване от фишинг атаки.

Ако въведете паролата си за Gmail или Google for Work на страница, различна от accounts.google.com, ще получите сигнал, за да я промените, ако е необходимо.

Password Alert също така се опитва да открива фалшиви версии на страницата за вход в Google, за да ви уведомява, преди да въведете паролата си. За тази цел разширението преглежда HTML кода на всяка страница, която посещавате, за да провери дали не се представя като страница за вход в Google.

Кога започва да функционира Password Alert?

Password Alert ще се подготви за работа, когато въведете паролата си на страницата accounts.google.com.

Съхранява ли Password Alert моите пароли или комбинации от клавиши?

Не. Password Alert не съхранява паролите или комбинациите ви от клавиши. Вместо това съхранява надеждно миниизображение на паролата ви, което сравнява с миниизображение на последните клавишни комбинации, използвани от вас в Chrome.

Къде се изпращат данните от Password Alert?

Ако използвате Password Alert в профил в Gmail, разширението няма да изпраща данни от компютъра ви. Ако администраторът ви за Google for Work избере да приложи Защита на паролата за целия домейн, тогава той ще получава сигнали, когато разширението се задейства.

Какви са ограниченията на Password Alert?

Password Alert не функционира при прозорци в режим „инкогнито“, приложения или разширения за Chrome. Също така не защитава пароли и за услуги, които не принадлежат на Google. Разширението работи в уеб браузъра Chrome само когато JavaScript е активиран.

 

Password Alert също е на разположение за потребители използващи Google for Work, включително Google Apps и Drive for Work. Администраторите могат да инсталират Password Alert за всички домейни, които управляват и да получават известия, когато Password Alert открие възможен проблем. Това със сигурност ще помогне в битката със злонамерените хакери, които се опитват да проникнат в профилите на хората.

 

Прочетете още: Google с инициатива за подкрепа на качествената европейска журналистика