До сега възможността за безжично стриймване на съдържание от екраните на нашите Android смартфони и таблети към телевизора в хола, бе ограничено до използване на различни приложения от Google Play Store.

Но един от съоснователите на Cyanogen Inc., Кошик Дута, е забелязал, че в кода на Android 4.4.1 има признаци, че ChromeCast „флашката“ на Google ще бъде „отключена“ за пращането на видео съдържание към телевизорите ни. Всъщност самия Дута работи над такава функционалност в CyanogenMod и случайно попада на този фрагмент в кода.

Към този момент HDMI флашката на Google работи с няколко приложения (YouTube, Google Play Movies, Hulu, Netflix и HBO GO) и може да праща Chrome табове от компютър към телевизор, но за съжаление не може да пуска видео или снимки директно от екрана на Android смартфон или таблет.

Следващият Cast SDK трябва да позволи на повече приложения и разработчици да работят с устройството на Google, защото в момента изборът е доста ограничен, вземайки предвид, че в България повечето приложения от списъка на ChromeCast, не се поддържат. Има вероятност и промените около ChromeCast да са свързани с предстоящото излизане на Nexus TV, което трябва да се появи в началото на 2014. Може би ChromeCast ще играе главна роля в тв услугата на Google...!

 

s