След санкциите върху Huawei от миналото лято новите Android устройства на китайската компания не получават сертификат от Google за приложенията Gmail и Maps, както и за достъп до Play Store. Сега, предвид предстоящата поява на нова партида устройства на Huawei, Google излезе с официална позиция относно ситуацията, както и с предупреждение потребителите да не опитват да заредят по неофициален начин приложенията на Google.

Google потвърждава, че устройства, пуснати на пазара след 16 май 2019 г., нямат предварително заредена защитата Play Protect. В резултат тези устройства се считат за несертифицирани и не могат да ползват приложенията и услугите на Google.

„Освен това страничното зареждане на приложения на Google няма да работи надеждно, ние не позволяваме на тези услуги да работят на несертифицирани устройства, чиято сигурност може да е нарушена. Неофициалното зареждане на приложенията на Google носи висок риск от инсталацията на опасно или манипулирано приложение, което може да бъде заплаха за потребителите“, гласи изявлението на Google, цитирано от 9to5google.

Гигантът се притеснява особено за това, че неподозиращият среден потребител на ново Huawei устройство ще поиска да отвори популярни Android приложения като YouTube.

Ако се обърне към някой онлайн гайд за неофициално зареждане на приложение на Google, може да се окаже, че тези източници съдържат зловреден софтуер и обикновеният потребител няма да разбере свързаните рискове.

Виж още: Китай отлага рестарта на iPhone производството заради епидемията

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове: