Очевидно Марк Зукърбърг има големи планове за Facebook, защото днес ни изненада с една взривоопасна новина, а именно, че Facebook придобива компанията за виртуална реалност Oculus VR за 2 милиарда щатски долара (в акции и пари в брой). В сравнение с 19-те милиарда, дадени за WhatsApp миналия месец, то покупката на Oculus от страна на Facebook изглежда повече от скромна, но тя определено има огромен потенциал.

В своя публикация във Facebook (може да прочете най-отдолу) Зукърбърг говори надълго и нашироко за това, как Facebook планира да направи Oculus платформа за "напълно нови видове преживявания" и игрите са само върхът на айсберга. Примерите са много, както смята той, и те включват виртуално обучение на студенти или виртуална среща „лице в лице“ с лекар за консултация и т.н.

Идеята, че виртуалната реалност може да бъде следващото голямо нещо, натрупва все по-голямо доверие. Миналата седмица Sony показа прототипа си за очила с виртуална реалност, наречен Project Morpheus. Но какво може да постигнат Oculus с ресурсите на социалната мрежа... Хмм, доста неща.

Оригиналният Oculus Rift се появи в Kickstarter преди по-малко от две години и оттогава основателят Палмър Лъкей направи много за разпространяването на технологията за масите. Екипът на Oculus излезе със своя собствена декларация, казвайки, че "Facebook разбира потенциала на виртуалната реалност" и заедно могат да променят света.

 

s

 

Ето и изказването на Марк Зукърбърг в неговия Facebook профил:

Развълнуван съм да съобщя, че ние се съгласихме да придобием Oculus VR, лидера в технологията за виртуална реалност.

Нашата мисия е да направим света по-отворен и свързан. За последните няколко години това най-вече означаваше изграждане на мобилни приложения, които да ви помогнат да споделяте с хората, на които държите. Има още много да се направи в мобилния сегмент, но в този момент ние чувстваме, че сме в позиция, в която можем да се съсредоточим върху това, което ще дойде със следващите платформи, които ще ни дадат възможност за още по-полезни, забавни и лични преживявания.

Това е мястото, на което Oculus VR стъпва. Те се изградили технология за виртуална реалност, като слушалките Oculus Rift. Когато ги носите, те ви потапят напълно в компютърно генерирана среда - в игра, филмова сцена или на някое далечно място. Най-невероятното нещо на технологията е, че вие се чувствате, сякаш всъщност присъствате на друго място с други хора. Хората, които са опитвали това, казват, че е различно от всичко, което някога са изпитвали в живота си.

Мисията на Oculus е да ви даде възможност да се докоснете до невъзможното. Тяхната технология отваря възможността за напълно нови видове преживявания.

Пълното потапяне в игрите е първата стъпка, а Oculus вече имат големи планове, които няма да се променят, и ние се надяваме да ги ускорим. Има голям интерес от страна на строителните предприемачи за тази платформа. Ние ще се съсредоточим върху подпомагането на Oculus, за да изградят своя продукт и да създадат партньорства за поддръжка на повече игри. Oculus ще продължи да работи самостоятелно в рамките на Facebook, за да се постигне това.

Но то е само началото. Ние ще направим Oculus платформа за много други преживявания. Представете си, че участвате в среща между ученици и учители от цял свят или се консултирате с лекар, „лице в лице“, седейки в дома си с поставени очила за виртуална реалност.

Това е наистина една нова комуникационна платформа. С чувство на истински подарък, можете да споделите безгранични пространства и преживявания с хората в живота ви. Представете си, че не само споделяте моменти с приятелите си онлайн, но и изцяло нови преживявания и приключения.

Това са само някои от потенциалните сценарии за употреба. Като работим с разработчици и партньори в цялата индустрия, ние можем да изградим заедно много повече. Ние вярваме, че един ден този вид на потапяне в разширената реалност ще се превърне в част от ежедневния живот на милиарди хора.

Виртуална реалност беше мечтата на научната фантастика. Но и интернет беше като сън, също и компютрите и смартфоните. Бъдещето идва и ние имаме шанса да го изградим заедно. Аз нямам търпение да започнем да работим с целия екип на Oculus, за да донесем това бъдеще на света и да отключим нови светове за всички нас.