Наскоро ви информирахме, че Sony ще представи конкурент на Oculus Rift до края на месеца и ето че днес компанията оповести своя “Проект Морфей” – система за виртуална реалност (VR), работеща с PlayStation 4, която ще ви отведе в едно ново измерение. „Проектът Морфей“ дава ясна визия за бъдещето на гейминга. “За Sony иновациите са път към нови игрални измерения,” споделя Шухей Йошида, президент на Sony Computer Entertainment (SCE) Worldwide Studios. Сега очакваме по-нататъшното развитието на проекта, както и игрите, които ще бъдат създадени с помощта на новата технология.

С „Морфей“ разработчиците ще могат да създадат наситено и реалистично изживяване, а играещите ще имат чувството, че физически участват във виртуалния игрален свят. Усещането ще бъде за присъствие в друго измерение, засилвайки емоциите ни по време на игра.

„Морфей“ използва система от видео прожекционни очила, която работи в комплект с PlayStation камера. Резултатът е уникално усещане за виртуална реалност, която „оживява“ пред очите ви. Сензорите, които са вградени във VR очилата и PlayStation камерата, отчитат с точност ориентацията и движенията на главата на играещия. Изображението във виртуалния свят се изменя в реално време - естествено и интуитивно. Освен това, с определени заглавия, геймърите ще могат да използват PlayStation Move контролера за движение. „Морфей“ ще възпроизвежда ръцете на играещия, както и меча му. Ще усетите съвсем реално, как се отбранявате от неприятели в игрите.

„Морфей“ също така притежава 3D аудио технология, специално разработена от SCE, а като допълнение към аудиото от предната и задната част, отляво и отдясно, „Морфей“ пресъздава стерео звуци, идващи отдолу и отгоре като отекването на стъпки под вас или шум от хеликоптер над главата ви. Звуците, които играещите ще чуват, ще се изменят в реално време, в зависимост от разположението на главата им. Така се получава изключително реалистична аудио среда в богат 360-градусов виртуален свят.

Ако се намирате в Сан Франциско от 19-ти до 21 март, то може да посетите Game Developers Conference 2014, където ще може да добиете реална представа за „Проект Морфей“. Участниците ще могат да се насладят и на ексклузивни демо видеа като:

  • EVE Valkyrie (CCP), мултиплейър шутър, който използва виртуалната реалност, за да пренесе играещия в реалността на космическия кораб EVE;
  • Thief (SQUARE ENIX Co., LTD.), който отвежда геймърите в мрачния свят на потайното екшън заглавие;
  • “The Castle”, който демонстрира разнообразни VR техники с PS Move;
  • “The Deep”, където играещите ще наблюдават дълбините на океана, затворени в специална клетка против акули.


VR очилата на Sony имат процесор, 5 инчов екран с резолюция 1920×RGB×1080  (960×RGB×1080), визуално поле от 90 градуса, акселерометър, жироскоп, HDMI + USB, 3D аудио и Social Screen.

Бихте ли ги купили?