Университетът в Киото, който е една от най-големите изследователски институции в Япония, наскоро изгуби огромно количество данни, след като неговият суперкомпютър по погрешка изтри цели 77 терабайта данни по време на рутинна процедура за архивиране.  

Инцидентът, който се е случил между 14 и 16 декември, е унищожил около 34 милиона файла, принадлежащи на 14 различни научни групи, които използват системата от суперкомпютри на университета. За нея институцията поддържа компютърни системи НР Cray и сторидж системи DataDirect ExaScaler, които учените използват за различни цели.

Засега не се знае нито произходът на проблема, нито кои файлове точно са изгубени. Сигурно обаче е, че информацията на поне четири от научните групи е окончателно унищожена. 

Суперкомпютрите се различават от нормалните компютри главно по своята скорост и обработката на комплексни математически изчисления. Това ги прави ценни за различни научни изследвания, както и много скъпи – един час работа възлиза на стотици долари. Разбира се, всичко това е безсмислено, ако не може да запазите придобитата информация.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимка: Pikrepo

Виж ощеСофтуерна грешка оставя някои модели на Honda завинаги в 2002 г.