Екип от изследователи са успели да разработят нов набор от атаки, които могат да манипулират безжично зарядно устройство, за да изпържат до смърт скъпоценното ви мобилно устройство или дори да започнат да нагряват обекти в близост до огромни температури.

Наборът от атаки е получил ироничното прозвище VoltSchemer, а използваната методология е едновременно изключително иновативна и леко ужасяваща. По същество безжичното зарядно устройство използва електромагнитни полета, за да прехвърли енергия от намотка в зарядната станция към съответната намотка в устройството ви чрез процеса на електромагнитна индукция.

Чрез манипулиране на напрежението с шумов сигнал чрез използване на прикрепено междинно устройство изследователите откриват, че могат да се намесят в комуникацията между зарядното устройство и зарежданото устройство и дори в системите за безопасност, вградени в самото зарядно устройство. Това позволи на нашия изследователски екип да разработи три форми на потенциална атака.

Първият използва тази техника за смущения, за да попречи на безжичното зарядно устройство да разбере, че устройството е презаредено, като по този начин продължава да подава енергия към устройството с максимална скорост. Това е довело до достигане на стабилна температура на Samsung S8 по време на тестовете от твърде високите 170 °C.

Това обаче е само началото на потенциалните щети. Вторият тип атака на VoltSchemer заобикаля стандартите за безопасност на Qi-зареждането, за да позволи прехвърлянето на големи количества енергия към обектите около зарядното устройство. Това може да включва USB памети, SSD дискове, ключодържатели за автомобили и NFC чипове, използвани в разплащателни карти. Установено е, че са засегнати дори хартиени щипки, които държат документи, като температурата им достига невероятните 280 °C и изгаря хартията, към която са прикрепени.

Освен опасността от изгаряне на хартия чрез електронна атака може би най-впечатляващият резултат беше тестваният ключодържател за автомобил, който успя да се нагорещи до такава степен, че взриви собствената си батерия. Ако подобна атака бъде извършена в домашни условия, е лесно да се разбере как тя може да доведе до катастрофални щети и евентуално дори до загуба на живот.

Въпреки това целта на това тестване не е да даде възможност на бъдещите атакуващи да измислят нови начини за манипулиране на тези устройства, а да насърчи производителите да се замислят по-задълбочено за потенциалните злоупотреби. Изследователите са показали своите констатации на производителите на използваните зарядни станции, така че можем само да се надяваме, че те приемат сериозно своите открития и ще предприемат мерки за намаляване на възможността за подобен вид атака в бъдещите проекти.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение