В последно време AMD постигна значителен напредък на пазара на процесори за сървъри. Компанията не само пусна процесори със 64 ядра, но и приоритизира производството на своите чипове EPYC спрямо поръчките на клиенти за процесори и видеокарти. Този ход очевидно се е отплатил на производителя, защото според маркетингов доклад на Omdia през второто тримесечие на годината AMD е достигнала най-голям дял на пазара за сървърни процесори от години.

Според анализа на AMD вече се падат 16 процента от сървърите в дата центрове, докато Intel губи известен дял, а ARM-базираните сървъри, предлагани от Fujitsu, Oracle и Huawei, продължават да прогресират, макар и с бавно темпо.

Omdia твърди, че тези 16 процента дял на AMD са най-високо постижение на компанията за повече от десетилетие. За последно AMD контролираше 25 процента от пазара на сървърите в края на 2006 г., но тогава той бе доста различен.

Основната причина за успеха на AMD е използването на процесорите EPYC от Google. Доставчиците на облачни услуги никога не са залагали единствено на Intel, но изглежда, че AMD най-сетне може да предяви по-сериозни претенции в сегмента, който е повече от привлекателен.

Тъй като търсенето на сървъри продължава, всички във веригата печелят. Omdia очаква приходите в сегмента да достигнат с 11 процента повече тази година спрямо миналата. Засега процесорите EPYC на AMD имат едно неоспоримо предимство спрямо Xeon на Intel: броя ядра.

Остава да видим дали продължаващия недостиг на чипове няма да убие инерцията на AMD в следващите месеци.

Cнимка: Intel

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

Тагове: