Недостигът на чипове днес може да се превърне в свръхпредлагане към 2023 г., твърди анализаторската компания IDC. Тази прогноза може би не решава всички проблеми на онези, които отчаяно търсят нова видеокарта днес, но поне дава някаква надежда, че недостигът няма да продължи вечно. IDC очаква производството на чипове да се нормализира към средата на 2022 г. и в резултат на засилените производствени мощности през втората половина на годината да видим пренасищане през 2023 г.  

Към момента производствените капацитети на индустрията са заети към 2021 г., което означава, че всеки цех е зает изцяло до края на годината. Имайки предвид наближаващия празничен период и очевидно слабото предлагане в момента, едва ли скоро ще усетим някаква разлика като крайни потребители.

Добрата новина е, че през 2023 г. нещата наистина трябва да се нормализират, тъй като вече се работи по големи нови заводи на гиганти като Intel, Samsung и TSMC. Динамичността на пазара може да доведе до класическа икономическа дилема: от една страна, новите капацитети носят потенциала за повече продукти и повече клиенти; от друга, опасността от свръхпроизводство и залежаване на продукцията също е реална в средносрочно бъдеще.

Снимка: Intel

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра

Тагове: