Неотдавна Google потвърди, че серията Pixel 6 ще бъде захранвана от първия собствен чип на компанията. Той се нарича Tensor, има изкуствен интелект и работи с модем на Samsung. Сега нов слух твърди, че компанията разработва и собствени процесори за лаптопи и таблети с ChromeOS. Очаква се те да бъдат готови за презентация през 2023 г.

Според запознати с плановете на Google източници, интернет гигантът е особено впечатлен от успеха на Apple в разработката на сови чипове за смартфони и компютри. Apple произвежда собствени чипове за iPhone от 2010 г., а миналата година направи първия свой чип за Мас.

Предполага се, че процесорите на Google за лаптопи и таблети с ChromeOS ще бъдат базирани на ARM дизайн, което означава Cortex процесори и Mali графични ускорители. Специално създадените чипове ще позволят подобрения като по-бърза обработка на изображения, по-засилена сигурност и по-добро гласово разпознаване.

Още е прекалено рано да се каже дали Google ще успее да се противопостави на Apple при компютрите благодарение на собствените си процесори, но е важно да се отбележи, че Apple също разчита на свои чипове, и така поне на теория за момента има предимство, което един ден може да изчезне.   

Снимка: Pikrepo

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници