Китайските инвеститори, които вложиха около 6 милиарда долара в индийски стартъпи през последните две години, ще бъдат подложени на по-строг контрол за бъдещите си инвестиции във втория по големина интернет пазар в света.

Индия измени своята политика за преки чуждестранни инвестиции, за да изиска от всички съседни държави, с които споделя граница, да търсят одобрение от Ню Делхи за бъдещите си сделки в страната. Преди това само Пакистан и Бангладеш бяха подложени на това изискване.

Националният департамент за насърчаване на промишлеността и вътрешната търговия заяви, че предприема тази мярка за „ограничаване на опортюнистичното поглъщане“ на индийските фирми, които се справят с предизвикателствата поради кризата с коронавируса.

„Правителството преразгледа съществуващата политика за преки чуждестранни инвестиции за ограничаване на опортюнистичните поглъщания/придобивания на индийски компании поради настоящата пандемия COVID-19“, се казва в бележка на търговското министерство.

Новото правило ще бъде приложимо и за „прехвърлянето на собствеността върху всяка съществуваща или бъдеща пряка чуждестранна инвестиция в предприятие в Индия, пряко или косвено“.

Преди този ход индийското правителство, както повечето други се намесваше само в сделки, възникващи в атомната енергетика, отбраната и космическата индустрия, които в момента забранява. Регулаторите също обикновено се намесват в големи чуждестранни инвестиции, които представляват конкурентно неблагоприятно положение за други местни играчи в бранша.

Няколко инвеститори и анализатори заявиха, че този ход изглежда е насочен към Китай, тъй като Непал, Афганистан, Бутан и Шри Ланка проявяват малък интерес да получат дялове в индийския бизнес.

Виж още: Илон Мъск: Катастрофите са по-опасни от коронавируса