Нов ден и още един мрачен доклад, който се занимава с краткосрочните последици от липсата на „пробив на функциите или спецификациите“ в мобилната индустрия. Прогнозата идва от маркетинговата компания TrendForce и ако е вярна, тази година ще бъдат произведени общо 1.41 милиарда смартфона по целия свят, което е спад с 3.3% спрямо 2018 г.

В допълнение към слабата „обща прогноза за търсенето“, предизвикана от неспособността на индустрията да направи иновации по смислен и практичен начин, търговската война между САЩ и Китай се очаква да играе ключова роля за увеличаване или намаляване на тази цифра.

Ако напрежението между двете нации продължи да нараства, производството на смартфони може да намалее с до 5% през 2019 г. в сравнение с миналата година. Вече намаляващите бройки на Apple ще бъдат драматично засегнати от засилената търговска война, въпреки че дори ако бъде постигнато "примирие", Huawei не може да се отклони по пътя си като втория по големина доставчик в света.

Разбира се, китайската компания не може да се противопостави на пазарните тенденции завинаги и да поддържа този внушителен темп на растеж. И все пак 205-те милиона бройки продукция на Huawei за 2018 г. се очаква да нарасне със солидните 8% до 225 милиона единици тази година, което е доста голямо разстояние между прогнозираните сребърни и бронзови медалисти на пазара през 2019 г.

Очаква се Apple да продаде 189 милиона iPhone апарата през тази година, което вероятно ще представлява пазарен дял от 13% в сравнение с 15-процентния дял от пазара за 2018 г. Huawei трябва да може да отчете около 16% от общото производство на смартфони в света през 2019 г., въпреки че не е съвсем ясно как гореспоменатата търговска война може да повлияе върху собствените им цифри.

На първо място Samsung вероятно ще се опита да спре неотдавнашното "кървене" при продажбите, като се стреми да поддържа доминиращ пазарен дял от около 20% чрез приемане на повече „агресивни стратегии тази година по отношение на спецификациите и цените, за да се конкурира с китайските си конкуренти“.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Тагове: