Facebook се възползва от тенденцията мащабните доставчици на услуги да разработват свои собствени чипове, за да захранват центровете за данни, управляващи техните услуги.

Знаем, че Google, Amazon и Microsoft харчат милиони долари за проектиране на фино настроени персонализирани процесори, оптимизирани да отговарят на изискванията на техните конкретни приложения.

Сега се съобщава, че Facebook също се присъедини към групата и разработва чип, който осигурява машинно обучение за задачи като препоръчване на съдържание на потребителите. Сайтът The Information цитира няколко души, очевидно запознати с проекта.

„Facebook винаги проучва начини за постигане на по-високи нива на изчислителна производителност и енергийна ефективност с нашите партньори и чрез нашите собствени вътрешни усилия“, казва говорител на Facebook пред Engadget, без да коментира директно дали компанията разработва персонализиран чипсет.

Анонимните източници разказват пред The ​​Information, че Facebook разработва не един, а по-скоро набор от персонализирани чипове, които да захранват различните му услуги.

Например един от персонализираните процесори е проектиран да захранва задачи за машинно обучение (ML), като алгоритъма, който обработва препоръките за съдържание на Facebook. Друг се персонализира, за да помогне за прекодирането на видеоклипове, за да подобри качеството на поточно предавано съдържание.

Докладвайки за развитието на темата, Engadget пък казва, че не за първи път прочутата социална мрежа се е заиграла с идеята за персонализиран процесор, като се позовава на плановете ѝ от 2019 г. за разработване на специфична за приложения интегрална схема (ASIC) за видеокодиране и изводи.

С разпространението на Ultra HD съдържание не е изненадващо, че платформите търсят персонализирани чипове, които могат да помогнат за ускоряване на процеса на обработка и оптимизиране на съдържанието, без да запушват наличния капацитет.

Google също наскоро пусна персонализиран чип в своите центрове за данни, за да оптимизира обработката и доставката на съдържание в YouTube.

Снимка: Pikrepo

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика

 

Тагове: