Според най-новото прочуване на Steam на AMD се падат 30 процента от процесорите в геймърските компютри. Това е най-високият дял, който AMD е имал от доста отдавна, но в същото време не е такава изненада, освен че беше необходимо толкова дълго на компанията да достигне до него.

AMD пусна своите процесори Zen 3 в края на 2020 г. и модели като Ryzen 5 5600X и Ryzen 9 5990Х бързо се превърнаха в препоръчвани за много геймърски конфигурации. Заради глобалния недостиг на чипове и двата процесора бяха изчерпани към този януари, но сега проблемът изглежда смекчен и броят на машините с тях расте.

Що се отнася до видеокартата, тук няма разместване и Nvidia продължава да бъде лидер. Най-голям е скокът в употребата на GeForce RTX 3060 за лаптопи, като останалите модели с архитектурата Ampere също бележат добри резултати.

Интересно е, че същевременно мобилната GeForce GTX 1060 отбелязва най-голям спад в употребата, което показва, че много геймъри правят ъпгрейд през едно поколение. В това има логика, имайки предвид, че скокът в производителността между архитектурите Pascal и Ampere е доста голям.

Снимка: Valve

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца