Помните ли ICQ? Ако да, вероятно си спомняте, че това беше клиент за съобщения, който AOL купи през 1998 г., точно по времето, когато Yahoo Instant Messager и MSN Messenger навлязоха в битката. След това се появи Skype, а след това и WhatsApp и хората вече нямаха нужда от други приложения за съобщения.

Така че представете си изненадата ни, когато ICQ излезе на преден план отново през 2024 г., за да обяви, че най-накрая спира да работи. Това беше огромна изненада не защото смятахме, че ICQ никога няма да спре, а защото мислехме, че е спряно преди години. Все пак, ако си спомняте как сте прекарвали деня в ICQ, имате време до 26 юни, за да изразите последната си почит.

Новината бе съобщена на уебсайта на ICQ, който не обявява закриването си с много шум. Уебсайтът посочва 26 юни за последен ден на ICQ и успокоява всички, че можете да продължите да разговаряте с хората, използвайки VK Messenger и VK Workplace. И това е всичко, което уебсайтът съдържа; няма голяма публикация в блога, няма прощаване със сълзи на очи, нищо тържествено.

Въпреки че предполагахме, че ICQ е тръгнало към прашните страници на интернет историята преди години, то очевидно все още имаше потребителска база. Според страницата на програмата в Уикипедия през 2022 г. тя е имала 11 милиона месечни потребители, така че в никакъв случай не е била мъртва. Въпреки това с приложения като WhatsApp, Facebook Messenger и Telegram, които създават силна конкуренция, е разбираемо защо ICQ е почувствала необходимостта да затвори вратите на своето приложение.

Ако все пак искате да продължите да използвате VK Messenger, но приятелите ви са разпръснати в различни приложения, защо да не използвате някои от по-добрите агрегатори на чатове? Те обединяват много различни приложения за съобщения под един покрив и да, често поддържат VK Messenger като част от своя пакет.

Снимка: Unsplash

Виж още: Втората най-лека екзопланета е като космически захарен памук