Популярното приложение за изпращане на съобщения Viber обяви нова функция за обобщаване на чатове с помощта на изкуствен интелект, която предлага кратки резюмета на непрочетените съобщения в групови чатове. Използвайки технология от OpenAI, алгоритъмът може бързо да извлече съществена информация от до 100 непрочетени съобщения, като по този начин спестява ценно време на потребителите.

Обобщенията с изкуствен интелект предлагат ясни прегледи в точки, като посочват ключови решения, точки за изпълнение и важни дискусионни теми. Viber предвижда това да рационализира много често срещани сценарии, като например родители, които се справят със сложни графици за дейностите на децата си, групи приятели, които координират събития, или спътници, които уточняват логистични подробности.

Използването на функцията е лесно - когато влезете в групов чат с непрочетени съобщения, подкана ще предложи опция за обобщение, генерирано от изкуствен интелект. Viber силно подчертава неприкосновеността на личния живот на потребителите при разработването на тази функция. Обобщенията, генерирани от изкуствен интелект, са видими само за потребителя, който ги е поискал, и изключват всякакви лични данни освен потребителските имена. Viber допълнително подчертава, че няма достъп, не съхранява и не запазва на сървърите си нито разговорите, нито техните резюмета, предлагайки сигурно и поверително преживяване.

Обобщението с изкуствен интелект се разпространява сред потребителите на приложенията на Viber за iOS и Android в САЩ, Филипините, Украйна, Япония, България и Полша с широка езикова поддръжка на над 50 езика. Скоро ще последват още държави.

Иновативният ход на Viber е сигнал за потенциална промяна в приложенията за съобщения. Докато инструменти на трети страни, работещи с ChatGPT API, вече предоставят подобно обобщаване на чатове за някои приложения, директната интеграция на Viber обещава безпроблемно потребителско изживяване. Конкуренти като WhatsApp и Telegram вероятно ще се съобразяват с това, което вероятно ще доведе до приемането на тази удобна функция в цялата индустрия.

Но защо да спираме дотук?

Представете си, че силата на обобщенията с изкуствен интелект се простира отвъд непрочетените съобщения. Какво ще стане, ако можем да обобщаваме дискусии от определени периоди, като например последните няколко часа или дори по-назад? Възможността за повторно разглеждане на критични моменти от по-стари разговори може да бъде безценна.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат