Миналата седмица китайските регулатори дадоха зелена светлина за публична употреба на 14 големи езикови модела (LLM), сред които са такива като на Xiaomi Corp, 01.AI и 4Paradigm. Китайското държавно издание Securities Times съобщи, че Пекин е одобрил над 40 модела на изкуствен интелект от август миналата година, скоро след като задължи технологичните компании да прилагат процес на одобрение.

Компании като Alibaba, Baidu и ByteDance бяха сред първите бенефициенти, а първата партида LLM беше одобрена скоро след като китайските регулатори приеха процеса. Китайските регулатори одобриха още две партиди модели на ИИ през ноември и декември, преди да дадат зелена светлина на четвъртата партида миналата седмица.

Тези одобрения са част от по-големите усилия на Китай да не изостава от надпреварата с плъхове в областта на ИИ, която започна с появата на ChatGPT от OpenAI през 2022 г. Правителството обаче все още не е разкрило точния списък на одобрените компании, достъпен за публични проверки, както се посочва в публикацията.

Baidu обяви своето предложение, подобно на ChatGPT, Ernie Bot през март миналата година и го направи публично достояние през август. През декември китайският технологичен гигант разкри, че чатботът е привлякъл над 100 милиона потребители. Въпреки това Ernie Bot е само един от многото продукти и услуги, задвижвани от изкуствен интелект, които съществуват в момента.

Големи технологични гиганти и мултинационални гиганти като Google и Meta бързо се включиха в състезанието и допринесоха за разширяването на списъка с LLM, включително Gemini, PaLM 2, Llama 2 и други. Южнокорейският гигант Samsung също представи първия си генеративен модел на ИИ, наречен Gauss, и вгради някои функции на Galaxy AI за своите флагмани за 2024 г.

Големият езиков модел GPT на OpenAI беше и движещата сила зад Bing Chat на Microsoft, който по-късно беше ребрандиран на Copilot. Неотдавнашен доклад предполага, че Microsoft, виден поддръжник на OpenAI, работи по по-малко и по-евтино предложение, наречено "по-малък езиков модел" (SLM). Тези модели имат за цел да предлагат генеративни възможности на ИИ, като същевременно отнемат по-малко хардуерни ресурси.

Снимка: Unsplash

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар