eBay въвежда нов инструмент с изкуствен интелект, който може да генерира обява за продукт, разполагайки само с една снимка.

Наличен към този момент единствено в приложението на eBay за iOS, а през следващите седмици и за Android, инструментът може автоматично да напише заглавие и описание въз основа на снимка, както и информация, включително дата на пускане на продукта на пазара, и да предложи категория, подкатегория, каталожна цена и цена за доставка.

Инструментът се основава на други усилия на eBay за внедряване на изкуствен интелект в процеса на продажба, включително генерирани от изкуствен интелект описания на продукти в каталога и инструмент за премахване на фонови изображения за снимки от обявите.

През май Адам Айрланд, ръководител на бизнеса на eBay в САЩ, заяви в публикация в блога си, че eBay планира да пусне в действие приставка, която ще позволи на продавачите да генерират автоматично описания на артикули въз основа на вече налично съдържание в интернет - с помощта на езиков модел на OpenAI.

eBay твърди, че инструментът е насочен към трудното начало, с което често се сблъскват продавачите, които за пръв път използват платформата. Нерядко новите продавачи са претоварени от количеството информация, която трябва да въведат, за да създадат конкурентна обява, твърди eBay - така че какъв по-добър начин да се преодолее това от премахването на необходимостта от въвеждане на информация?

Но дългогодишните продавачи в eBay изглежда не са доволни от насоката на платформата към изкуствения интелект.

Официалният форум на общността на eBay се пълни с оплаквания от лошото качество на генератора на описания на eBay, който е наличен в ограничени тестове - един от потребителите във форума твърди, че генерираният от AI текст на eBay е подвеждащ, а в някои случаи - направо неверен. Други оплаквания сочат, че генераторът на описания в eBay често "повтаря спецификата на артикула и заглавието". Встрани от това продавачите в eBay изглежда се противопоставят не само на склонността на генериращия изкуствен интелект да изрича неистини и да халюцинира - eBay е наясно с това, тъй като новият инструмент за генериране на обяви има отказ от отговорност, предупреждаващ, че текстът може да не е напълно точен, - но и на случаите на използване, които eBay предвижда за него.

eBay със сигурност не е единственият пазар, който използва AI за тези цели: Shopify наскоро въведе генерирани от AI описания на продукти, а Amazon пусна генерирани от AI резюмета на отзиви.

The Information съобщава, че Amazon също така провежда пилотни проекти с AI, които ще позволят на търговците да генерират заглавия, описания и точки за избрани продукти. За разлика от наскоро стартиралия инструмент на eBay този на Amazon ще работи не по снимки, а по списък с ключови думи и "строго ще регулира" съдържанието, разрешено в генерираните продуктови описания.

Снимки: Unsplash

Виж още: Сциентолози се обявиха против поправката на техника