Жертви са загубили над 2 милиона долара в криптовалути заради измамници, представили се за шефа на Tesla и SpaceX Илон Мъск в схеми през последните 6 месеца.

„Обещания за гарантирана огромна възвръщаемост или твърдения, че вашата криптовалута ще бъде удвоена, винаги са измами“, предупреждава американската федерална търговска комисия на САЩ.  

От години измамници се представят като Мъск, за да подведат потребители на социални мрежи да се разделят със своята криптовалута. Сред най-честите похвати са фалшиви акаунти на Мъск в Twitter, които имат същия аватар като неговия, но малко по-различно потребителско име. Преструвайки се на Мъск, мошениците искат от жертвите си да изпратят криптовалута до специфичен портфейл с обещанието за голямо ответно плащане. Въпреки че такива схеми нарушават политиката на Twitter за измамни акаунти, модераторите все още не могат да се справят с дейността и тя продължава да съществува в платформата.

От миналия октомври потребители са загубили над 80 милиона долара в криптовалута заради имами, което е 10-кратно увеличение за една година. Средната загуба на един потребител през такава схема е около 1900 долара.

Самият Мъск бе жертва на голяма измама за биткойн в Twitter миналото лято. Тогава хакери използваха акаунти, принадлежащи на Мъск, Барак Обама, Джо Байдън, Бил Гейтс и Apple, за да измъкнат над 120 000 долара.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)