SpaceX публикува великолепни кадри от петия си изпитателен полет на голяма височина на готвената за Марс ракета Starship.

Тестовият полет, който се проведе на 5 май, отбеляза за първи път това, че ръководената от Илон Мъск компания успя да приземи пълен модел на прототипа на 165-футовата ракета - без тя да експлодира драматично.

Новите кадри показват, че масивната конструкция, наречена SN15, се издига от стартовата площадка в съоръженията на компанията в Южен Тексас, изпълнява драматична маневра „обръщане по корем“ високо над облаците и след това се появява отново под облачната покривка преди кацането.

Това е забележително постижение в инженерството, показващо огромния напредък на SpaceX в разработването на платформата, която скоро ще изведе първите астронавти на повърхността на Луната след мисиите от 60-те.

Видеото показва трите двигателя Raptor на прототипа, които преминават в маневра, подобна на танц, за да се гарантира, че ракетата е изправена за вертикално кацане. Маневрата се оказа трудна, тъй като предишните версии на ракетата са направили твърди кацания, което е причина да се взривят.

Различно видео, сглобено от канала на YouTube Cosmic Perspective, показва същото изстрелване в невероятно забавено движение.

Снимка: SpaceX

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт

 

Тагове: