Индия може да е следващата държава, която ще ограничи съществуващите криптовалути в полза на собствената си национална валута. Както съобщава TechCrunch, долната камара на парламента в Индия разкри планове за въвеждане на закон, който да забрани „всички частни криптовалути“ в страната, включително популярни имена като биткойн. Вместо това парламентът ще създаде „улесняваща рамка“ за създаване на официален формат за цифрови пари, издадени чрез Резервната банка на Индия.

Предложеният закон трябва да се обсъжда по време на текущата сесия на парламента.

Официалната забрана е желана от дълго време. Индия отхвърли криптовалутата като законно платежно средство през 2018 г. и препоръча да се забранят съществуващите цифрови пари с присъди до 10 години за нарушители. Националната банка твърди, че валутата не е реална, тъй като няма физически аналог и не е била подпечатана. Върховният съд на страната застана на противната позиция и разреши търговия през 2020 г., но не се очакваше това да има траен ефект.

Не би било трудно да се разбере защо Индия би искала да забрани частните криптовалути в полза на правителствено решение. Официалната валута ще даде на страната по-голям контрол, който ограничава чуждото влияние, но също така ще осигури стабилност, свързана с конвенционалните пари. Цените за биткойн и подобни валути все още са склонни да се колебаят силно и те са по-склонни към манипулация. На теория Индия може да възприеме цифрова валута, но без някои от клопките ѝ.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута