YouTube премахна ново видео, качено в акаунта на президента Тръмп, за нарушаване на политиките на компанията за съдържание поради подбуждане към насилие. Профилът също е получил „предупреждение“ и не може да се качва ново съдържание поне една седмица. Понастоящем не е ясно кой точно видеозапис е подбудил действието за акаунта на Тръмп или какъв е материалът, който е нарушил правилата.

YouTube отказа да предостави конкретни подробности за съдържанието на видеоклипа.

„След внимателен преглед и в светлината на притеснения относно продължаващата възможност за насилие премахнахме ново съдържание, качено в канала на Доналд Тръмп, и издадохме страйк за нарушаване на нашите политики за подбуждане към насилие“, казва YouTube в изявление пред The ​​Verge. „В резултат на това и в съответствие с нашата дългогодишна система за санкции каналът вече не може да качва нови видеоклипове или да стриймва на живо за минимум седем дни - което може да бъде удължено.“

YouTube също премахна съдържание от официалния канал на Белия дом. Оттогава бяха премахнати два видеоклипа, които бяха по-рано днес на официалната страница на Белия дом в YouTube - един, в който Тръмп говори пред репортери, и друг, в който държи реч край граничната стена с Мексико.

YouTube също така за неопределено време деактивира коментарите за видеоклиповете на Тръмп поради „постоянни опасения относно насилието“, което според сайта е направено и в миналото на други канали, с „опасения за безопасност, открити в раздела за коментари“. Вторият страйк за акаунта ще доведе до ново задължително двуседмично спиране, докато трети страйк ще доведе до постоянна забрана.

Преди това YouTube премахна един от видеоклиповете на Тръмп, който разказва за атаката срещу Капитолия и също съдържа широко разпространена дезинформация за резултатите от изборите.

Снимка: shutterstock

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега