Светът на смартфоните всъщност е дуопол в момента, тъй като Android и iOS го държат в ръцете си. Въпреки това индийското правителство изглежда смята, че има място за още една платформа за смартфони.

Държавният министър на Съюза за електрониката и информационните технологии Раджиев Чандрасехар каза пред The ​​Economic Times, че правителството планира политика, която ще позволи създаването на домашна мобилна операционна система. Министърът твърди, че се проучват възможностите стартъпи и академични институции да създадат тази местна ОС.

„Няма трета [мобилна операционна система]. Следователно в много отношения има огромен интерес към MeitY и правителството на Индия да създаде нова операционна система за телефон. Ние говорим с хората. Ние търсим политика за това“, заяви Чандрасекар.

През последното десетилетие имаше няколко претенденти за трона на мобилната ОС. Те включват BlackBerry 10, Bada OS, Tizen, Windows Phone и WebOS, които всички днес не съществуват пълноценно в пространството на смартфон пазара.

Все още има няколко активни играчи в това пространство, като KaiOS (насочени към „глупави“ телефони) и Sailfish OS. Huawei също предложи своята платформа Harmony OS, въпреки че по-внимателна проверка предполага, че това е Android 10 и EMUI с някои промени. С други думи ясно е, че алтернативна операционна система, произведена в Индия, няма да бъде първият път, когато виждаме някой да се опитва да претендира за короната на третото място.

Независимо от това всяка бъдеща индийска мобилна операционна система вероятно ще трябва да предложи поддръжка на приложения за Android и възможност да работи гладко на хардуер от нисък клас, ако се надява да спечели някаква инерция. Друг потенциален проблем може да бъде получаването на поддръжка на приложенията на Google.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Новият AI суперкомпютър на Meta ще бъде най-бързият в света