Ребрандираната компания майка на Facebook - Meta - работи с Nvidia за изграждането на масивен суперкомпютър за изследвания на AI, който вероятно би трябвало да ужаси всички ни.

Според публикация в блога на Nvidia двете компании ще работят заедно върху това, което е наречено Air Research SuperCluster, или RSC, и ще бъде най-голямата клиентска система на NVIDIA DGX A100 досега. Твърди се, че звярът доставя 5 екзафлопа или 5 000 000 терафлопа AI производителност в хиляди графични процесори.

Този голям синтетичен мозък ще бъде настроен да тренира AI модели с повече от трилион параметри. Публикация в блог във Facebook обяснява, че той ще се използва за неща като изучаване на език и идентифициране на вредно съдържание. Като се имат предвид някои от съмнителните решения на Facebook в миналото, компанията вероятно би могла да се възползва от малко помощ, за да направлява политиката си.

Една много добра употреба, подходяща за тази абсолютна единица суперкомпютър, би била да помогне за превода на езици. Изглежда, че компанията се стреми към превод в реално време.

„Надяваме се RSC да ни помогне да изградим изцяло нови AI системи, които могат например да захранват гласови преводи в реално време на големи групи хора, всеки от които говори различен език, така че те да могат безпроблемно да си сътрудничат по изследователски проект или да играят AR игра заедно“, казва Metа в публикацията.

В блога се говори и за криптирането на данните, които ще се използват с RSC. В него се посочва, че има процеси за анонимност и криптиране на използваните данни и че системата е изградена с оглед на поверителността.

Като се има предвид често съмнителното мнение на компанията за това, какво е и кое не е приемливо в нейната платформа за социални медии, и привидно неумолимото желание да продава на пазара и да си осигурява приходи от своята потребителска база, виждането на такъв мощен компютър с изкуствен интелект в ръцете на Meta наистина е тревожно. ООН вече призовава за повече регулиране и прозрачност по отношение на начина, по който се използват AI, а вече се появяват и колективни искове като този срещу DeepMind на Google за злоупотреба с данни.


Снимка: Pikrepo

Виж още: Google и Facebook си поделили глобалния пазар на реклама с тайно споразумение