Facebook се опитва да закърпи репутацията си след скорошните разкрития за порочни практики в социалната мрежа и една от стъпките е обещанието за въвеждането на функции, които ще намалят потенциалната вреда на Instagram върху подрастващите. Според изказването Instagram ще въведе нова функция, наречена Take a break, която окуражава тийнейджърите просто да спрат да използват социалната мрежа за малко. Въпреки че не е ясно кога ще бъде готова тази функция, нейната цел очевидно е да намали пристрастяването към Instagram и нездравословното поведение като цяло.

Освен това Facebook ще положи повече усилия да отклони подрастващите от материали, които имат отрицателно влияние върху тяхното физическо и психическо здраве. В този смисъл алгоритмите на Facebook и Instagram ще бъдат променени.

Според скорошните разкрития от Facebook са били наясно с деструктивното влияние на заложените алгоритми, които не ограничават разпространението на потенциално вредните материали, както и не блокират по-голяма част от публикациите и коментарите, съдържащи обидно и омразно отношение. В резултат Instagram ще търси начини да накара потребителите да обмислят споделянето на дадени постове, вместо импулсивно да кликват върху публикациите.

В същото време подобни мерки не решават основния проблем. Паузите може да намалят излагането на вредно съдържание, но те със сигурност няма да го премахнат.

Така предложените промени могат да помогнат, но политиците и обществото трябва да изискват повече, за да не се стига до това Facebook и Instagram сами предлагат регулациите за тях.

Снимка: Pikrepo

Виж още: iPhone 14 ще запази грозния прорез, твърди нов слух