Големият победител от масовата авария, извадила от строя Facebook, Instagram и WhatsApp, е конкурентното чат приложение Telegram. Неговият шеф Павел Дуров обяви, че над 70 милиона души са се присъединили към Telegram във вторник. Имайки предвид, че услугата има едва 500 милиона активни месечни потребители към януари тази година, 70 милиона нови инсталации на Telegram за един ден е значително постижение.

Нещо повече, притокът на потребители натовари доста сървърите на Telegram, но за разлика от Facebook те все пак издържаха и не се сринаха напълно. Единственото неудобство, което потребителите трябваше да изтърпят беше леко забавяне при изпращането и получаването на съобщения. Това е втория път, когато Telegram се възползва от проблеми на конкуренцията, след като по-рано тази година привлече известен брой нови потребители, разочаровани от промяната в условията за ползване на WhatsApp. При всички положения 2021 г. до момента е добра за Telegram.

Успоредно с това, другата чат алтернатива Signal също се похвали, че милиони нови потребители са се присъединили към нея в часовете на аварията. В нейна полза тогава се изказаха шефът на Twitter Джак Дорси и Едуард Сноудън.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството