След като Instagram бяха подложени на кръстосан разпит от всички страни по повод разследването на The Wall Street Journal и изтеклите презентации, засягащи менталното здраве на тийнейджърките, Facebook се зае да защитава своята подопечна социална мрежа. Първият ход беше да публикува съвсем тихомълком подробно вътрешно проучване за ефектите на Instagram върху психичното здраве на подрастващите.
Въпреки това екипът с огромно недоволство осъзна, че така развилите се събития означават само едно: край на проекта Instagram Kids. Въпреки че ръководителят на Instagram Adam Mosseri нарече това прекратяване “пауза” и увери, че компанията ще продължи да работи в посока родителски надзор за по-младите потребители, отправените упреци по отношение на “предварително изтеклата информация” и “неразбирането” относно предназначението на приложението означава, че идеята най-вероятно няма да види бял свят.


И финално - за да внесе “спокойствие” в мислите на своите потребители, от Facebook обявиха, че ще въведат нова функционалност, която да позволява изпращане на съобщения между двете платформи. Според изявлението скоро ще има възможност да се стартират групови чатове, независимо от това, дали профилите на участниците са във Facebook или в Instagram. Освен това към съобщенията в рамките на Instagram се добавят нови детайли като цветови теми, опции за гласуване и разширени персонални настройки.
Разбира се, всички тези действия произтичат от факта, че според проучванията, младежите предпочитат само и единствено Instagram, а Facebook остава за “по-порасналите” потребители. И след като е ясно кой ще бъде “победителят” в надпреварата, явно той трябва да бъде опазен на всяка цена.

Снимки: Unsplash

Виж още: Instagram е вреден за младите момичета, но Facebook не иска да го знаете