Intel има доста конкретен срок за това кога можем да очакваме процесори, изработени с 10nm процес - и той е едва през празничния сезон на 2019 г.

Макар 14nm процес да върви добре и вече да получи няколко ревизии с цел по-добра производителност, Intel все още има пробем със създаването на капацитет за масово производство по 10nm процес. Първоначално това трябваше да стане още през 2015 г., но през април компанията заяви, че се цели в 2019 г. Сега най-новият ѝ анонс вече има и конкретен период и това е краят на следващата година.

Всъщност Intel има вече един 10nm процесор на пазара и това е скромният i3. Той се произвежда в ограничени количества и не включва вградено GPU. Това означава, че компанията е трябвало да се откаже от видео картата, за да може изобщо да сглоби процесора. Въпросният i3-8121U се предлага само в една конфигурация на Lenovo.

За останалата част от 2018 г. ще трябва да очакваме процесори с кодовите имена Whiskey Lake и Amber Lake на нови ревизии по 14nm изработка. Първото поколение Ryzen на AMD също се прави по 14nm, но второто Ryzen вече е по 12nm. AMD планира да премине към 7nm изработка към 2019 г.

Тагове: