Intel обяви своя нов лицензионен договор с конкурента компания ARM, за да се произвеждат ARM-базирани чипове във фабриките на Intel. Сделката е стратегически ход на компанията от Санта Клара, Калифорния, която по същество ще предостави производствени линии за 10-нанометровата технология на трети лица. Новите лицензионни споразумения на Intel включват сделки да производство на чипове и за LG Electronics, Netronome и Spreadrum.

"Мисля, че това може да доведе до реална промяна в индустрията", каза Уил Аби, генерален мениджър на дизайн групата на ARM. Intel ще бъде натоварена със задачата да произвежда 64-битови ARM ядра и друг хардуер за компании като Apple, Qualcomm, Nvidia и други.

Сделката е още едно напомняне, че Intel отдавна „изпусна влака“ в мобилния сегмент. Компании като Samsung, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и други производители на чипове днес доминират в производството на смартфон чипове, нещо, на което Intel се радва при персоналните компютри от десетилетия.

Въпреки че това изглежда като признание за поражение от Intel, този ход не е съвсем изненадващ. Вече сме чували слухове, че Intel е в преговори с Apple за производство на чипове за iPhone и iPad, които в момента използват процесори с ARM-базирана архитектура. В продължение на години Apple е „принудена“ да работи със Samsung и TSMC, за да прави своите мобилни чипове. Със сделката с ARM, Intel вече има лицензионните права да вземе своя дял в бизнеса с чипове.

 

Източник: The Verge


Прочетете и това: Това е човекът, който ще се опита да възроди марката Nokia 

Тагове: