Японската SoftBank придобива британския дизайнер на чипове ARM в рекордна сделка на стойност 31.4 млрд. долара, пишат от The Verge, позовавайки се на информация от BusinessWire. Сделката се определя като рекордна, тъй като това е най-високата сума, платена за европейска технологична компания. SoftBank плаща по около 22 долара за всяка акция от британския дизайнер на чипове.

Според анализаторите придобиването е резултат от решението на британците да излязат от Европейския съюз. Това доведе до крах на британската лира, превръщайки местните компании в апетитна хапка за външни инвеститори и купувачи. Според Financial Times сериозното международно присъствие на ARM я е спасило от по-лошо развитие вследствие на известното обезценяване на британската лира. От The Verge добавят, че макар и ARM да не постига огромните печалби на Intel, компанията е надскочила себе си и отдава лицензи за чипове на технологични гиганти като Apple и Samsung. Интересният бизнес модел на ARM й дава възможност да получава приходи от всеки произведен чип по нейната архитектура - за миналата година са били доставени 15 млрд. чипа, което е с 3 млрд. повече спрямо 2014 г. По-голямата част от тях се намират в мобилни устройства.

Покупката на ARM е поредната сделка в каталога на SoftBank. Японският телекомуникационен гигант вече инвестира 15 млрд. долара в местната дивизия на Vodafone, което го оформи като третия по големина оператор в страната. Припомняме, че преди три години SoftBank закупи американския оператор Sprint за малко над 20 млрд. долара.

А днес SpaceX приземи успешно ракета в Кейп Канавъръл

Тагове: