Макар че 2023 г. не може да бъде отбелязана като велика година за световната полупроводникова индустрия, тя отбеляза малка победа за Intel Corporation, която си върна короната от Samsung като най-голямата компания за чипове в света. CPU индустрията е разделена на компании за производство на памет и компании за производство на непамет, като и двете са еднакво важни за производството на продукти, които захранват световните компютри и джаджи.

Данните на Gartner, които бяха публикувани вчера, показват, че през 2023 г. приходите на Intel възлизат на 48.7 млрд. долара, което е значително повече от тези на Samsung - 39.9 млрд. долара.

Докладът на Gartner обхваща приходите на дизайнерите на чипове, чиито продукти обикновено се произвеждат чрез договорно производство или собствени машини. За разлика от производството на чипове за процесори и графични процесори чиповете за памет се произвеждат от няколко фирми освен от Intel и докладът обхваща приходите на всички тях. Той изключва TSMC, тъй като тайванската фирма не проектира свои собствени продукти, които да продава и да се конкурира с клиентите си.

Въпреки това сложността на поддържането на водещите си възможности за производство на процесорни чипове и изработването на всички видове чипове накара Intel да се диверсифицира от бизнеса с памет през 2022 г. Това решение, обявено точно преди сегашният ѝ главен изпълнителен директор да поеме поста, изглежда е дошло в точния момент, тъй като силната конкуренция в сектора на приходите от памет промени глобалните класации.

Samsung вече е втората по големина компания за полупроводници по отношение на приходите, след като миналата година се сблъска с 37.5% годишен спад на приходите според Gartner. За разлика от тях изследователската фирма споделя, че приходите на Intel са се понижили наполовина, или с 16%, което е позволило на Intel да се подсигури, за да запази стабилна позиция.

След Intel и Samsung, които са спечелили 48.6 млрд. долара и 39.9 млрд. долара, Qualcomm е третата по големина компания за полупроводници. Нейните приходи възлизат на 29 млрд. долара, което е с около 5 млрд. долара повече от данните за най-популярната компания за 2023 г. - NVIDIA Corporation.

За NVIDIA обаче 2023 г. също е специална година. Тя отбеляза първия път, когато фирмата се класира сред петте най-големи компании за полупроводници на Gartner. Графичните процесори на NVIDIA са сред най-напредналите в света и тъй като тя не проектира и не произвежда процесори, се възползва от възможността да се съсредоточи върху цели екосистеми, изградени около нейните графични процесори. Предишното класиране на NVIDIA в списъка я поставяше на дванадесето място.

През 2023 г. около NVIDIA се вдигна значителен шум, тъй като поръчките ѝ нараснаха, а гейминг подразделението продължи да се възстановява. Но за компаниите в бранша за памет картината не беше толкова розова. Gartner обяснява, че приходите от памети са спаднали с 37% през миналата година, което съответства на резултатите на Samsung, но изпреварва спадовете, с които се сблъскаха други компании за памети като SK hynix и Micron. Intel е продала по-голямата част от бизнеса си с памет на SK hynix.

Що се отнася до Intel, тя трябва да се конкурира с TSMC на пазарите на процесори. Освобождаването от производството на чипове за памет ѝ позволява да работи свободно на пазар на чипове, който е значително по-различен от този, в който са израснали главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингер и неговите колеги. Сега тайванската TSMC е способна да произвежда чипове x86 в промишлен мащаб, а ролята на графичните процесори в глобалните изисквания за изчислителна техника също е нараснала.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица

Тагове: