Google вече сподели доста подробности за предстоящата серия Pixel 7, но не се заблуждавайте; компанията запази много информация в тайна. Все още научаваме повече за предстоящата флагманска версия благодарение на изтичане на информация и слухове, а сега последната порция ни дава нещо повече за камерите. Разработчикът Якуб Войчеховски сподели в Twitter малко подробности относно камерата на Pixel 7, както и някои интересни догадки за други устройства на Google.

Според Войчеховски Pixel 7 и 7 Pro могат да се доставят със същия първичен сензор Samsung GN1 и ултраширок IMX381, както сме виждали преди в Pixel 6 и 6 Pro. Това не е изненадващо, тъй като фотографската стратегия на Google се основава повече на дребни софтуерни актуализации всяка година, отколкото на хардуерни надстройки. Това позволява на компанията да извлече максимума от съществуващия хардуер, често създавайки резултати, които са по-добри от обективно превъзходния хардуер в други телефони.

Предната камера обаче се променя и при двата телефона Pixel 7, като сега Google избира един и същ сензор в цялата гама - 11 MP Samsung 3J1. Предполага се, че обективът предлага по-сигурни възможности за лицево разпознаване, въпреки че вероятно все още няма да бъде нещо, което да се сравнява с Pixel 4 или iPhone. Като се има предвид, че Google възнамерява да активира тази функция на Pixel 6 Pro, е добър знак да видим, че и двете Pixel 7 устройства може да го поддържат.

Още по-интересно е, когато става въпрос за телефото камерата за увеличение на Pixel 7 Pro. Въз основа на изтичането на информация Google изглежда е избрал Samsung GM1 пред Sony IMX586. И двата предлагат подобна производителност, но Войчеховски спекулира, че Google е избрал обектива Samsung, за да направи външния вид по-последователен в основния GN1 и телефото GM1. Разчитането на един и същ производител улеснява съчетаването на външния вид и цветовете.

Войчеховски разкри друго интересно устройство в кода, в момента наречено Lynx или L10. Предполага се, че това е друг телефон Pixel от висок клас, който Google може да подготви за тази година, но може да бъде и просто устройство за вътрешно тестване на нов хардуер. Докато основната му камера е същата GN1 като в серия 6, той има вторичен Sony IMX787 и неизвестен 13MP IMX712 сензор като селфи камера.

Името Lynx всъщност се появи и преди - през май 2022 г., когато беше разкрито при по-ранно изтичане на информация. Оттогава обаче не сме чували много за него, така че е възможно това наистина да е само вътрешен прототип за камери и чипове.

Войчеховски допълнително изрови информация за предстоящия Pixel Tablet, за който се предполага, че има две камери, като и двете са IMX355: селфи камерата, доставена с обикновения Pixel 6. След това той също сподели подробности за „P7,“ което вероятно е неуловимият Pixel Foldable. Към този момент знаем, че той ще разполага със сензор GN1 на Pixel за основната камера, IMX363, ултраширок IMX386 и IMX355, който вероятно ще бъде камерата за селфита.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?