Само няколко часа след „срещата на върха за социалните медии“ президентът Доналд Тръмп публикува поредица от туитове с критики към криптовалутата. Всичко започна с признанието, че президентът „не е фен на Bitcoin и други криптовалути, които не са пари и чиято стойност е силно летлива и базирана на пожелания“. След това критиката на Тръмп стана съвсем целенасочена – в мишена се превърна новата криптовалута на Facebook Librа.

В поредицата от туитове той заяви, че „виртуалната валута на Facebook няма да има стабилност или надеждност. Ако Facebook и други компании искат да станат банка, те трябва да се присъединят към нова банкова харта и да станат обект на всички регулации, на които подлежат другите банки, било то национални или международни“. Какво означава това за евентуалното регулиране на криптовалута като цяло и конкретно за дигиталната валута на Facebook? Докато не бъде формулирана конкретна политика, трудно бихме могли да знаем.

Изслушване във връзка с Libra пред Комисията по банкиране, жилищно строителство и градоустройство на Сената е предвидено за следващата седмица на 16 юли.

Новата технология заплашва да промени пейзажа на банковия сектор. От социалната мрежа твърдят, че целта ѝ е да достигне до 1.7 милиарда души по света, които нямат достъп до банкова сметка. С минимум 10 млн. долара, за да бъдат включени като основатели на Libra Association, участват технологични играчи като PayPal, Ebay, Spotify, Uber и Lyft, както и картовите оператори Visa и MasterСard, които се очаква да приемат плащанията с новата дигитална валута.

Идеята на Facebook e да предостави възможност на "милиарди хора по света" да изпращат пари и да правят плащания бързо и без излишни комисиони, като планът е Libra да се появи още през началото на 2020 г.

Виж още: Биткойн консумира повече енергия от Швейцария