Разследване на The Washington Post разкри десетки акаунти, страници и групи във Facebook и Instagram, които подвеждат потребителите с твърдението, че са официални портали за новата криптовалута на Facebook, наречена Libra. Те предлагат на заблудените хора продажби на валутата с отстъпка през съмнителни външни сайтове. Страниците са били затворени едва след като вестникът съобщава за тях на Facebook.

Имайки предвид разпространението на измами с криптовалута през последните години, не е изненада, че привляклата сериозно внимание Libra се превръща в новата цел на мошениците. Изненада обаче е, че Facebook очевидно няма готовност да се пребори с притока от измамници на собствените си платформи, особено когато компанията се опитва да убеди регулаторите, че е в състояние да управлява такава глобална валута. 

„Има голяма ирония в това, че Facebook като платформа ражда недоверие във валутата, за която Facebook като компания се опитва да изгради доверие“, пише в коментара на вестника.

Повечето от фалшивите страници съдържат логото на Facebook, официални изображения от рекламната кампания на Libra и снимки на самия Марк Зукърбърг. Една от страниците води до сайт, наречен BuyLibraCoins.com, който дори вече предлага да си закупите виртуалната валута.

Страниците се появиха в момент, в който Facebook е подложен на сериозно наблюдение относно плановете си за криптовалута. Едва миналата седмица компанията трябваше да отговаря пред американския Конгрес за Libra.

Това не е първият път, когато Facebook става платформа за измами, свързани с криптовалута.  През годините сме виждали фалшиви профили и реклами, опитващи да ни предлагат изгодни оферти. Facebook не разрешава реклами на криптовалути, без те да са предварително одобрени, но напоследък разхлаби изискванията, за да позволи някои по-общи реклами на блокчейн технологията.

Виж още: Бивш служител на Tesla прехвърлил сорс кода за Autpilot в личния си iCloud