Нивата на въглероден диоксид на земята официално достигнаха 415 части на милион. За подобни стойности научаваме от данни на обсерваторията „Мауна Уоа“ в Хавай. Това е най-високото ниво, откакто човекът е проходил на планетата, и представлява увеличение с 15 части на милион само за период от три години.

„Не познаваме планета с други подобни такива стойности“, алармира метеорологът Ерик Холтхаус.  

Последният път, когато нивата на въглероден диоксид са били толкова високи, е било преди три милиона години, когато средната температура на Северния полюс е била 15 градуса. По онова време регионът е бил покрит с дървета, а не с лед и моретата са били средно поне с 25 метра по-високи. CO2 емисиите, които до голяма степен възникват от изгарянето на изкопаеми от хората горива, задържат на земята топлината, която иначе трябва да се разпръсква в атмосферата. Те вече са довели до увеличаване на глобалните температури с 1 градус, като се очаква повишаването да продължи, ако не бъдат взети глобални мерки.

Виж още: Реалност или утопия. Може ли Илон Мъск да ни отведе на Марс?

Това ще доведе до увеличаване нивата на моретата, наводнения, свирепи бури, суши, горски пожари и други. По оценка на ООН климатичните промени и човешката дейност могат да доведат до изчезването на повече от един милион растителни и животински видове.  

Освен че това е най-високата стойност на въглероден диоксид в човешката история, тази цифра показва, че нивата на СО2 продължават да растат въпреки Парижкото споразумение за климата. За да постигнат неговите цели, държавите трябва значително да увеличат скоростта на трансформация към чиста енергия и най-новите СО2 данни показват колко спешно е изпълнението на тази задача.