Baidu, ByteDance, Tencent и Alibaba наскоро направиха множество големи поръчки на Nvidia, за да захранват своите програми за генериращ изкуствен интелект (AI).

Според доклад на Financial Times китайските компании са направили поръчки за 100 000 единици от процесора A800 на Nvidia на стойност 1 млрд. долара. Компаниите планират да получат тази доставка от американския производител на чипове до края на тази година. Освен това компаниите са направили и допълнителна кумулативна поръчка на стойност 4 млрд. долара за процесори, които ще бъдат доставени през 2024 г.

Струва си да се отбележи, че процесорът A800 е отслабена версия на процесора A100, който се използва в центровете за данни, като той е по-слаба версия на процесора H100. Поради ограниченията за износ, обявени от правителството на САЩ, Nvidia може да продава процесори A800 само на китайски компании.

Според експортните ограничения Nvidia има право да продава процесори със скорост на трансфер между чиповете по-ниска от 600 GBps, което изключва процесорите A100 и A800.

Предвид заплахата от по-нататъшни ограничения, както и огромното търсене на графични процесори китайските компании трупат запаси от графични процесори, за да гарантират, че разполагат с хардуер, който да задоволи нуждите им от изкуствен интелект.

"Двама служители, пряко запознати с въпроса, твърдят, че ByteDance вече е натрупала поне 10 000 графични процесора Nvidia, за да подкрепи амбициите си. Те добавиха, че компанията е поръчала и почти 70 000 чипа A800, които ще бъдат доставени през следващата година, на стойност около 700 млн. долара", пише Financial Times.

Докато китайските компании не коментираха въпроса, Nvidia направи изявление във връзка с доклада:

"Потребителските интернет компании и доставчиците на облачни услуги инвестират милиарди долари в компоненти за центрове за данни всяка година, като често правят поръчки за много месеци напред."

С нарастването на търсенето на графични процесори, подхранвано от напредъка в областта на генеративния изкуствен интелект, експертите се опасяват, че през 2020 г. отново може да се появи недостиг на графични процесори, подобен на този през 2020 г.

Понастоящем небето е предел, когато става въпрос за търсенето на графични процесори, чието изпълнение е ограничено от това колко графични процесора може да произведе Nvidia за един ден или за един месец. Дистрибутор на Nvidia отбеляза, че цената на процесора A800 "в ръцете на дистрибуторите се е повишила с повече от 50%".

Тъй като все повече компании навлизат в сферата на изкуствения интелект, може да станем свидетели на повече масови поръчки към Nvidia, докато компаниите се борят да си осигурят хардуера, необходим за работата на техните големи езикови модели (LLM).

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места