Цената на биткойн се повиши с 12 процента в петък, като се покачи след петмесечното си дъно, достигнато по-рано тази седмица, след като китайският президент Си Дзинпин разкри, че неговите сънародници трябва да „използват възможността“, предоставена от блокчейн технологията.

Въпреки че централната банка на Китай разпореди размяната на виртуалните монети, базирани в континентален Китай, да спре още през 2017 г., коментарите на Си в подкрепа на корпоративния блокчейн са полезни за настроенията около криптоиндустрията, заяви Мати Грийнспан, старши пазарен анализатор в биткойн борсата eToro.

И това от своя страна би могло да повиши положителното отношение към биткойн - оригиналният дигитален актив, базиран на блокчейн и изобретен преди десетилетие, заяви още Грийнспан.

"В случая говорим за солидно рамо за цялата криптовалута, когато лидер на една от най-големите икономики в света пропагандира използването на блокчейн технологията. Биткойн, както знаем, е централен играч в блокчейн индустрията".

Биткойн скочи с 12 процента през последните 24 часа, достигайки 8392 долара. По-рано през седмицата криптовалутата достигна дъно от 7633 долара - най-ниското от 18 май.

Скокът на цените в петък започна точно в 10:15 часа, веднага след като в китайските медии бяха публикували благоприятните коментари на Си.

Виж още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019