Когато Джон Кармак казва нещо, най-вероятно трябва да го слушате. Това важи двойно, когато той говори за покойния съосновател на Apple Стив Джобс.

Както знаете, Джон Кармак е сред създателите на популярните франчайзи за видеоигри Doom и Quake. Той също така е известен като един от най-големите програмисти в гейм индустрията, а неговата биография също така включва работата по Commander Keen и Wolfenstein 3D. Това е доста добро резюме. В момента той е главният оперативен директор на Oculus VR.

В понеделник във Facebook Кармак написа дълъг пост за Джобс и взаимоотношенията им. Това е проницателно и лично послание, което се фокусира върху това, което той нарича "пълни противоположности" в комуникацията му с Джобс.

Ето част от прозренията:

"Често беше дразнещо и разочароващо, защото той можеше да говори с пълна увереност за неща, за които има напълно погрешно разбиране, като цената на паметта за видеокарти и разни технически подробности."

"Когато Стив си наумеше нещо, проявяваше огромна решителност."

"Казах му, че ако Apple не може да осигури достатъчно сигурност за OS X, те имат големи проблеми. Той ми отвърна злобно: "Ти си умен човек, Джон, защо не пишеш нова операционна система?". Тогава си помислих: "Майната ти, Стив".

Според Кармак Джобс не е имал особено добро мнение за игрите, но създателят на Doom никога не го е примал лично. Двамата дори са имали директни сблъсъци около някои сложни ситуации. "Казах, че OS-X се използва за неща, за които сигурността е от много по-голямо значение, отколкото за един смартфон, и ако Apple не може да осигури тази сигурност, ще има сериозни проблеми. Джобс ми отговори с "Джон, ти си умен човек, защо просто не напишеш нова операционна система". Кармак добавя, че отговорът му е щял да бъде силно нецензурен. Двамата обаче са в отлични взаимоотношения, преди Джобс да почине.

"Когато новината за неговото здравословно състояние стана известна, започнах с няколко имейла, за да се опитам да кажа нещо смислено и положително, но никога не ги довърших и съжалявам за това."

"Подкрепям много от историите за негативните му черти, но той остави огромен отпечатък." Можете да прочетете пълния текст тук.

Тагове: