TSMC, производителят на чипове за iPhone, обяви, че ще започне производство на 2nm чипове до 2025 г. Това е първият път, когато компанията заявява кога ще произвежда своите свръхмодерни нови чипове, след като Samsung и Intel направиха подобни съобщения.

Според Nikkei Asia, TSMC направи това съобщение на присъствено събитие и това е първият път, когато производителят на чипове на iPhone специално определи график за своето 2nm производство на чипове.

„Тайванският чип титан заяви, че неговата 2nm технология ще се основава на „архитектура на нанолистов транзистор“, за да осигури значителни подобрения в производителността и енергийната ефективност. Архитектурата е напълно различна инфраструктура от инфраструктурата на Finfet, използвана за 5nm чипове, и в момента е най-напредналата на пазара. Такава нова технология изисква огромни инвестиции, за да бъде достъпна“, пише медията.

Наскоро сайтът 9to5Mac съобщи, че докато Apple използва 5nm TSMC чипове на своите iPhone и Mac, компанията настоява производителят на чипове да произведе 3-нанометров процесор за Mac веднага след 2023 г.

Apple също наскоро обяви новия си чип M2 за Mac, който е базиран на серията A15 Bionic и все още използва същия 5-нанометров дизайн. Според предишните слухове този 3nm процесор може да включва „до четири матрици с общо до 40 CPU ядра на чип. Съобщава се, че трите версии на чипа от трето поколение са с кодови имена Ibiza, Lobos и Palma.

Nikkei Asia даде известна информация за това, как анонсът от производителя на iPhone е важен не само за Apple, но и за самия TSMC.

„Intel обеща да си върне лидерството в технологиите за производство на чипове до 2025 г. Компанията за първи път разкри своята 1.8nm технология – това, което нарича технология 18A – в средата на 2021 г. Тази година главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер каза, че тази технология е „шест месеца предсрочно“, и промени графика до края на 2024 г.“

Samsung заяви през април, че ще произвежда 3nm чипове до края на юни тази година.

Създаването на по-малки чипове е значително предизвикателство, защото TSMC трябва да притисне повече транзистори върху малкия процесор. Правейки това, производителят на чипове за iPhone помага на Apple да спести място за други технологии в своите продукти и разбира се, за още по-големи батерии.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

 

Тагове: