САЩ и западният свят като цяло открито застанаха на страната на Украйна по време на военния конфликт и също така наложиха наказателни санкции на Русия. Страхувайки се от същото ниво на гняв, китайски икономист предположи, че страната трябва да бъде готова да поеме контрола над Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), който е най-големият производител на чипове в света и основен партньор във веригата за доставки на Apple.

Китай разглежда Тайван като отцепила се провинция, която ще анексира един ден, докато Тайван от своя страна се счита за независима държава. Доскоро САЩ имаха официални връзки с Китай, но сега тонът се промени и президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще защитят Тайван военно, ако възникне необходимост. Той също така сравни всяка възможна китайска атака срещу Тайван с агресията на Русия срещу Украйна.

В светлината на последните развития водещият китайски икономист Чен Уенлинг предложи, че в случай че САЩ наложат опустошителни санкции срещу Китай, страната трябва да си върне Тайван и да завземе корпорации като TSMC.

Това би било удар за Apple, тъй като гигантът от Купертино разчита на TSMC за производството на чипове за iPhone, iPad и Mac. TSMC произвежда повечето от своите чипове в Тайван, а също така има съоръжения в Китай и САЩ. Твърди се, че компанията планира да построи шест завода в САЩ през следващите две до три години. Китай, разбира се, е наясно с това и Чен предположи, че страната трябва да се намеси, за да попречи на САЩ да постигнат тази цел. Много от най-добрите телефони на 2022 г. се захранват от чипове, произведени от TSMC.

Въпреки че повечето анализатори смятат, че е малко вероятно Китай да атакува Тайван скоро, нищо не бива да се изключва, като се има предвид, че светът става все по-непредвидим.

Междувременно се твърди, че TSMC се подготвя за масово производство на чипа M2 Pro, който ще бъде създаден с помощта на неговия 3nm технологичен процес. Същата технология може да се използва и за производството на чипа A17 Bionic на iPhone 15 за следващата година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Недоволни потребители нападнаха Apple заради липсата на поддръжка на някои устройства