Очаквано Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за сделката между два от основните търговци на пазара за видеоигри в България.

Макар че между "Озон ентъртейнмънт“ и "Пулсар" съществува известно припокриване в предметите на дейност (конкретно в частта, свързана с гейминга), според становището на КЗК в четирите разглеждани от регулатора категории - "IT продукти", "Електронни продукти", "Детски продукти" и "Други нехранителни продукти", комбинираният пазарен дял на двете фирми е под 5%.

Това означава, че условия за възникване на монополно пазарно положение на практика липсват и няма пречки "Озон ентъртейнмънт" да придобият 100% "Пулсар".

По този начин един от най-бързоразвиващите се сайтове за електронна търговия Ozone.bg ще навлезе и в офлайн търговията. До момента бизнесът на Ozone.bg беше  изцяло онлайн, докато "Пулсар" са на практика единственият действащ голям търговец в сферата на продажбата на физически игрални копия.

През последните няколко години обаче приходите на фирмата видимо са в стагнация – едно, заради тясната ѝ специализация в строго определена пазарна сфера и, второ, заради намаляващия интерес към покупката на физически хард копия на игри в сравнение с дигиталните продажби.

Ozone.bg бяха засегнати в много по-ниска степен от тази тенденция, тъй като от доста време насам компанията разшири продуктовия си портфейл и освен конзоли и видеоигри продава още гейминг периферия, черна техника, играчки, книги.

Сумата на сделката не е известна, но за миналата година Ozone.bg са реализирали приходи в размер на 15.7 милиона лева, докато приходите на "Пулсар" са едва 9.95 милиона с изключително скромна печалба от едва 55 хиляди лева.

В момента тече определеният от закона двуседмичен срок за обжалване решението на КЗК.

 

 

Тагове: