С днешна дата наддаването за лаптоп, пълен с някои от най-опасните зловредни програми в света, приключи на 1.345 милиона долара. Наречен The Persistence of Chaos, Samsung NC10 съдържа шест вируса, които причиниха щети за около 95 милиарда долара. Въпреки това може да си помислите, че машината не е предназначена да бъде инструмент за злокобна схема за световно господство. Можем да погледнем на нея по-скоро като на произведение на изкуството, въпреки че може да се използва за академични цели. И в момента е изолирана и във вакуум, за да се предотврати нежелан мрежови достъп.

По поръчка на фирмата за киберсигурност Deep Instinct, The Persistence of Chaos е създаден от твореца Гуо Донг, който споделя пред The Verge, че изобретението му е начин да се придаде на абстрактната кибернетична заплаха една реална физическа форма. Той съдържа вируси като WannaCry, който зарази повече от 200 000 компютъра в 150 страни и причини почти 4 милиарда долара щети, и BlackEnergy, който затвори електрическата мрежа в Украйна наред с други поражения. Лаптопът съдържа и злонамерен софтуер ILOVEYOU, MyDoom, SoBig и DarkTequila. Всеки от тях е предназначен да напомни, че рансъмуерът има потенциал за реална вреда.

В изолираното си състояние лаптопът е безвреден. В известен смисъл той може да се сравни с колекционирането на древно оръжие. Докато го държите на рафта и не го активирате - в този случай като го свържете към WiFi или включете USB стик, - той е безопасен. Въпреки че тези вируси все още могат да причинят вреда, те са остарели, в смисъл че вече работят нови форми на рансъмуер, например наскоро такива атаки опустошиха Балтимор и поразиха градове като Сан Антонио. Ако Гуо Донг планира бъдещи повторения на тази причудлива форма на изкуство, то той ще има много работа.

Виж още: Данните на над 49 млн. Instagram инфлуенсъри изтекоха онлайн